Voedingsapps voor patiënten met over- of ondergewicht of diabetes
Er zijn verschillende gratis apps die mensen helpen op hun voeding te letten. Met de apps kunnen je patiënten de ingrediënten van een product opzoeken, calorieën tellen, en bijhouden of ze genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Sommige apps geven aan hoe gezond een product is en of het in de Schijf van Vijf past en geven vervolgens gericht advies. Voor patiënten met diabetes zijn er apps die koolhydraten tellen. Voor ouderen met (een vermoeden van) ondervoeding is de Seniorenvoedingsmeter handig. En voor patiënten die onvoldoende drinken, is het wateralarm een uitkomst.
App WoWijs voor kinderen met overgewicht
Voor kinderen van 6 tot 14 jaar met overgewicht is er de app WoWijs. In de app staan gezonde en lekkere recepten, sport-, voedings- en coachingvideo’s, quizjes, challenges en tips. Ook heeft de app een stappenteller en kunnen de kinderen bijhouden hoe gezond ze zijn. WoWijs is ontwikkeld samen met kinderen (en hun ouders).
Apps die patiënten stimuleren om meer te bewegen
Bij een gezonde leefstijl hoort genoeg bewegen. Je patiënten kunnen dat eenvoudig bijhouden met een stappenteller. Er zijn smartphonestappentellers, smartwatches of eenvoudige apparaatjes die ze aan hun kleding kunnen bevestigen. Verder zijn er tal van apps die je patiënten in beweging kunnen brengen, zoals sportapps en fitnessapps. Maar rustig wandelen is natuurlijk ook gezond én leuk, zeker met een app met leuke routes.
Apps voor patiënten die niet lekker in hun vel zitten of beter willen slapen
Voor patiënten die niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld door chronische vermoeidheid, stress psychische klachten, burn-out of obesitas, zijn er coachingapps. Maar ze kunnen ook zelf aan de slag met meditatie- of ademhalingsapps als Meditation Moments, Insight Timer, Headspace en Buddhify. Beter slapen kunnen je patiënten leren met Sleep Cycle, Sleep Time en Lyla Sleep Coach. Stress en vermoeidheid gaan vaak samen met pijn in de rug. Er zijn ook allerlei apps en hulpmiddelen om de houding te verbeteren en rugklachten te verminderen.
Online de strijd tegen verslavingen aangaan
Patiënten die meer controle over hun drankgebruik willen, kunnen terecht op verschillende websites met tips en trucs of zelfhulpprogramma’s (ook anoniem!). Bijvoorbeeld van professionele organisaties als Jellinek, Mondriaan, Antes en het Trimbos-instituut. Daarnaast biedt de app MAXX hulp op moeilijke momenten. Ook stoppen met roken gaat een stuk makkelijker met een app. Je patiënten krijgen tips en adviezen, ze zien hoeveel geld ze besparen en hoe hun longfunctie vooruitgaat.
Zelfzorg hoeft niet altijd digitaal te zijn
Nuttige zelfzorg hoeft overigens niet altijd digitaal zijn. Er zijn ook niet-digitale toepassingen. Zoals de stijlvolle loopfiets, die volwassenen stimuleert om weer in beweging te komen. Of loopondersteuning bij de trap in plaats van een traplift. Daarmee kunnen je patiënten veilig de trap op en af gaan en blijven ze nog fit ook.
Wil je zeker weten dat je je patiënten een betrouwbare app aanraadt? Check dan de GGD Appstore van NeLL. NeLL is een wetenschappelijk onderzoekscentrum dat e-health toetst op betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, privacy en onderbouwing.
Lees ook onze folders Veilig bewegen met slimme oplossingen en Bewust leven met een app.