Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie in goede conditie het ziekenhuis ingaat en tijdens en na opname goed wordt begeleid, is sneller weer gezond en zelfstandig. Ga fit het ziekenhuis in met hulp van fitness- en voedingsapps. Laat VR-therapie je angst na een opname verhelpen. En kijk terug op je verblijf op de intensive care met het digitale Post-IC-dagboek.
Vóór de opname gezond met digitale oplossingen
Een goede conditie vóór een operatie versnelt je herstel én voorkomt medische complicaties. Er zijn heel veel apps waarmee je zelf aan je gezondheid kunt werken. Zoals fitness- en oefenapps om aan te sterken voordat je het ziekenhuis ingaat. Naast bewegen heeft ook voeding invloed op je conditie. Voedingsapps helpen je om gezond te eten. Is ondervoeding een risico? Kies dan voor de Seniorenvoedingsmeter.
Maak je je zorgen over een operatie of opname? Bereid je er dan goed op voor. Maak een virtuele tour door het ziekenhuis. Zodat je weet wat je te wachten staat. Zorgverleners kunnen hun patiënten toegang geven tot de animaties van Indiveo. Daarin wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat er tijdens de opname of operatie gebeurt. Ook gebruiken veel ziekenhuizen speciale apps om met hun patiënten een opname voor te bereiden. Zoals de Behandelcoach-app. Daarin staat bijvoorbeeld welke oefeningen je moet doen en welke medicijnen je moet nemen. Heb je toch nog last van stress? Gebruik dan apps als Headspace of Buddhify voor meditatie- en ademhalingsoefeningen.
Tijdens de opname: e-health in het ziekenhuis
Niets is zo stressvol als wachten voordat je de operatiekamer ingaat. Zeker voor jonge kinderen. StoryWall is een vrolijke augmented reality-toepassing die het wachten draaglijk maakt. Zie je op tegen de pijn van het aanbrengen van een infuus of een andere behandeling? Dan kan een VR-bril voor de nodige afleiding zorgen waardoor ook de pijn afneemt.
Sociaal contact bevordert je herstel, ook als je nog in het ziekenhuis verblijft. VRiendje, een toepassing op de VR-bril, helpt. De bril is verbonden met een mobiel camerasysteem. Zo kun je vanuit je bed meedoen in de klas of chillen met je vrienden. Voor een snel herstel is ook goede monitoring belangrijk. Hartslag, ademfrequentie en temperatuur moeten regelmatig gemeten worden. Meestal gebeurt dit handmatig, maar dat kost tijd én er is besmettingsgevaar. De slimme pleister meet continu hoe het met je gaat. Slimme bedden houden ondertussen je gewicht in de gaten en geven een seintje als je uit bed stapt.
Digitaal dagboek tegen Post Intensive Care Syndroom
Ben je zo ernstig ziek dat je op de intensive care ligt? Dan is er een kans dat je blijvende klachten houdt. Dat heet het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Veel patiënten ervaren een opname op de IC achteraf als een groot zwart gat. Het digitale Post-IC-dagboek helpt om deze leegte op te vullen. Zorgverleners en familie houden het dagboek samen bij terwijl jij op de IC ligt. De proef met virtual reality die het Franciscus Gasthuis en het Erasmus MC doen, gaat uit van hetzelfde principe. Patiënten met psychische klachten na een IC-opname beleven het verblijf op de IC via een VR-bril opnieuw. En kunnen vervolgens beter plaatsen wat er is gebeurd.
Na de opname herstellen met digitale oplossingen
Ben je ontslagen uit het ziekenhuis? Zorg dan dat je thuis – net als vóór de opname – veel beweegt en gezond eet. In de app Ikherstel kun je daar van tevoren al een plan voor maken met je arts. Snel weer in beweging komen en revalideren lukt ook goed met de VR-bril. Moet je herstellen van een gebroken heup? Dan helpt het Hipper-platform je voldoende te blijven bewegen. Je behandelaar kan je ook oefeningen meegegeven via telerevalidatie.nl. Op deze website staan filmpjes van de oefeningen die je moet doen. Ook kun je bijhouden hoe het gaat.