Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer bewegen en beter sporten met een app

Motivatie om gezond bezig te zijn door sport- en fitness apps

Vrouw kijkt op fitbit sporthorloge
Hardlopende vrouw met smartphone om arm
Wandelaar met hond

 

 

Er zijn verschillende soorten apps die je motiveren om meer of beter te bewegen. Je kunt met fitness-apps thuis oefeningen doen, andere apps houden bij hoeveel je per dag beweegt. Ook registreren deze apps meestal hoe lang je per dag zit of hoe veel calorieën je verbruikt. De apps download je op je smartphone en kun je koppelen aan je smartwatch of sporthorloge.

Informatie voor zorggebruikers

Bij een gezonde leefstijl hoort genoeg bewegen. Maar dat komt er soms niet van. Je leefstijl in een app bijhouden kan je motiveren om meer of beter te bewegen. Dit kan op je smartphone met verschillende apps, voor allerlei sporten en beweegdoelen.

Standaard apps voor basisgegevens

Je hoeft niet altijd een aparte app te downloaden om basisgegevens over je beweging en levensstijl te verzamelen. Bij een iPhone staat de gezondheid-app standaard op je telefoon. Je geeft zelf aan welke data de app mag gebruiken, zoals van de ingebouwde stappenteller of de meting van je slaapkwaliteit. Ook kun je data van andere apps en van smartwatches of sporthorloges delen met deze app. Hiermee hou je het overzicht.

Er is voor Android-telefoons geen universele app, maar iedereen kan wel de Samsung Health-app downloaden. Deze app staat standaard op Samsung-telefoons en houdt allerlei basisgegevens bij. Ook zijn er Samsung wearables die je aan de app kunt koppelen.

Apps die je helpen genoeg te bewegen

De stappenteller-apps registreren naast inspanning ook hoe lang je per dag zit en hoeveel calorieën je verbruikt. Je hoeft hier meestal alleen een app voor te downloaden en je telefoon bij je te dragen om je beweging te registreren. Als je een smartwatch hebt, kun je die ook het meetwerk laten doen. De gegevens synchroniseer je achteraf met de app(s). Bij sommige apps moet je ook dagelijks iets invoeren, zoals wat je gegeten hebt. Zo houd je je caloriebalans bij. Lees hier meer over op onze pagina over stappentellers.

Wandel apps

Er zijn speciale wandel apps die je op een leuke manier de omgeving laten ontdekken. Door gps-tracking tonen zij met een stip op de kaart waar je bent. De stip beweegt met je mee als je loopt, zodat je weet welke kant je op gaat. Sommige apps tonen ook 'points of interest', zoals bezienswaardigheden, horecazaken en ov-haltes. Bij de meest gedetailleerde en interactieve apps krijg je opdrachten mee om bijvoorbeeld bepaalde boomsoorten te zoeken of historische gebouwen te herkennen. Ook kun je quizjes doen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld Route.nl, Ommetje en Vossenstreken (voor kinderen).

Je kunt ook een gps-speurtocht doen met geocaching. Hierbij ga je op zoek naar een ‘schat’, zoals een blikje, bakje of koker met daarin kleine cadeautjes. Je haalt er iets uit en stopt er weer iets in, of schrijft je naam in het logboek. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een smartphone met gps. Meer informatie vind je op de gelijknamige Nederlandstalige website over geocaching.

Apps die je helpen beter en vaker te sporten

Sport-apps meten je voortgang en helpen je verantwoord en blessurevrij te sporten. Ze zijn er voor allerlei sporten, zoals wielrennen, hardlopen en skaten. Smartwatches of sporthorloges kunnen je prestaties inmeten en synchroniseren met apps. Vaak kun je ook hartslagmeters (in een horloge of borstband) aan een sport-app koppelen. Je krijgt dan nog beter inzicht in je fitheid en calorieverbruik. Met veel sport-apps kun je je activiteiten delen met vrienden en in een online community. Zo ben je zelfs als je alleen sport toch een beetje samen en kun je genieten van gezonde competitie.

De meeste apps gebruik je door simpelweg een account aan te maken en wat gegevens over jezelf in te voeren. Bij veel wandel-, hardloop- en wielrenapps hoef je de app alleen aan te zetten als je start. De gegevens worden vanzelf vastgelegd. Je route en afstand worden bijgehouden door gps. Als je een smartwatch of sporthorloge hebt, kun je de telefoon soms zelfs thuislaten en de gegevens na afloop synchroniseren.

Voorbeelden van apps specifiek voor hardlopen zijn: StravaRunkeeper (Engels) en Hardlopen met Evy. Pas bij het gebruik van al deze apps wel op dat je bij het sporten niet te ver gaat en blessures oploopt.

Fitness apps voor thuis

Ook in je huiskamer kun je meer bewegen met een app. Er zijn apps die je op aanraden van je fysiotherapeut kunt gebruiken en allerlei fitness- en yoga apps. Bij sommige werk je een schema af, andere bieden geluidsfragmenten en video’s aan die sportoefeningen uitleggen. Ook laten ze je zien hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert, zodat je deze verantwoord doet.

Deze apps helpen je discipline en structuur aan te brengen in jouw persoonlijke fitness-schema: 7 Minute TrainingSworkit (Engels), Freeletics (Engels) en Seven - 7 minute workout.

Smartwatches en sporthorloges

De meeste smartwatches en sporthorloges komen met eigen apps. Deze apps houden gegevens bij, onder meer je hartslag, slaapgedrag en calorieverbruik. Ook die informatie is meestal te delen met andere standaard- of sportapps. Hiervan is het sporthorloge Fitbit een voorbeeld.

Je kunt meer apps vinden in de App Store of Google Play Store door zoekwoorden als ‘fitness’ of ‘beweging’ of ‘stappenteller’ te gebruiken.

Vergoeding

Betaalde apps worden niet vergoed door de verzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een bewegingsapp? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten die regelmatig en gezond bewegen, maken meer kans om gezond oud te worden. Ook herstellen zij vaak sneller na een ingreep of verkoudheid. Er zijn apps die hen hierbij kunnen helpen. Deze kun je patiënten aanbevelen bij een behandeling.

Voorbeelden van apps specifiek voor hardlopen zijn: StravaRunkeeper (Engels) en Hardlopen met Evy.

Bij wandelen, kun je de volgende apps gebruiken: Route.nlOmmetje en Vossenstreken (voor kinderen).

Dit zijn voorbeelden van fitness apps: 7 Minute TrainingSworkit (Engels), Freeletics (Engels) en Seven - 7 minute workout.

Ook zijn er speciale sporthorloges zoals de Fitbit.

Er zijn ook apparaten die bijhouden hoeveel je patiënt per dag beweegt. Lees hier meer over op onze pagina over stappentellers.

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.