Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulpmiddelen die je houding verbeteren

Verbeter je houding en verminder rug-, nek- en schouderpijn

Vrouw achter laptop met rechte rug
Een hand stopt de Remind in een broekzak

Er zijn verschillende apps en apparaten die je helpen je houding te verbeteren. Bijvoorbeeld door een herinneringssignaal te geven. Via een trilling of geluid word je eraan herinnerd om rechtop te gaan staan of zitten. Je kunt zelf de tijd tussen herinneringen instellen. In de apps kun je ook je houding monitoren. De apparaten draag je in je zak of om je nek.

Bekijk in deze video hoe zo’n apparaat werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Wil je je houding verbeteren? Om je er bewust van te blijven, kun je een app of apparaat gebruiken. Regelmatig krijg je een melding om je houding te veranderen. Hiermee voorkom je klachten wanneer je dagelijks oefent. Als je al klachten hebt, nemen ze af.

De Re-mind en Upright GO (Engels) zijn voorbeelden van apparaten. Het apparaatje draag je bij je en trilt regelmatig. De Upright GO plak je met bijgeleverde hypoallergene plakkers tussen je schouders. Je kunt de Upright Go ook met een ketting om je nek hangen. Het apparaat zorgt dat je je rugspieren traint. Hierdoor nemen rugklachten af en verbetert je houding.

Er zijn ook allerlei apps die je helpen je houding te corrigeren, zoals de gratis SmartPosture (Engels) en de Posture Reminder-app. Deze apps helpen je om een slechte nek- en rughouding te voorkomen. De apps zijn in het Engels.

De juiste houding aannemen

Om de juiste houding aan te nemen bij het zitten kun je de BackJoy (Engels) gebruiken. Dit is een steun voor op het zitvlak van je stoel. De steun kan helpen bij lage rugpijn. Bijvoorbeeld een hernia of een pijnlijk stuitje. De kuipvorm zorgt ervoor dat je je bekken kantelt en de spieren in je romp aanspannen. Dit vermindert de druk en de spanning op je rug. Daarnaast kun je niet onderuitzakken. De BackJoy is gemaakt van schuim en past op elke stoel. Hij is verkrijgbaar in verschillende modellen en maten voor zowel volwassenen als kinderen.

Naast allerlei 'herinneringsapparaatjes' zijn er ook apps en online programma's met oefeningen om je houding te verbeteren en rugklachten te verminderen.

Vergoeding

De hulpmiddelen die je houding verbeteren worden niet vergoed.

Praktische hulp

Op de website van Re-mind staat een handleiding over hoe het apparaat werkt.

Op de website van Uprightpose (Engels) staat een complete gids over het vinden van de juiste houding.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een  app of apparaat om je houding te verbeteren? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Cliënten die vaak een slechte houding hebben, kunnen last krijgen van nek- of rugklachten. Je kunt hen een apparaat of app geven die helpt de houding te verbeteren. Dit vermindert hun klachten.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de Re-mind of Upright GO. Je cliënt draagt zo’n apparaatje bij zich. Het apparaat trilt regelmatig. De Upright GO plak je bij je cliënt met bijgeleverde hypoallergene plakkers tussen de schouders. Het apparaat zorgt dat je cliënt zijn of haar rugspieren traint. Hierdoor nemen rugklachten af. Dit verbetert de houding van je cliënt. Er zijn ook allerlei apps. Bijvoorbeeld SmartPosture (Engels) en Posture Reminder. Beide apps zijn gratis.

De juiste houding aannemen

De BackJoy (Engels) helpt je cliënt om de juiste houding aan te nemen bij het zitten. Deze steun leg je op het zitvlak van de stoel van je cliënt. De steun kan helpen bij lage rugpijn. Je cliënt kantelt het bekken door de kuipvorm. Ook spannen de spieren in diens romp erdoor aan. Dit vermindert de druk en de spanning op de rug van je cliënt. Daarnaast kan je cliënt niet onderuitzakken. De BackJoy is gemaakt van schuim, is er in verschillende modellen en past op elke stoel.

Praktische hulp

Op de website van Re-mind staat een handleiding over hoe het apparaat werkt.

Op de website van Uprightpose (Engels) staat een complete gids over het vinden van de juiste houding.

Wil je een van deze hulpmiddelen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.