Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps om te stoppen met roken

Digitale hulp bij het opgeven van sigaretten

Jongen breekt sigaret door midden

Er zijn apps die je helpen om het stoppen met roken vol te houden. Bijvoorbeeld met tips en advies. Ze laten bijvoorbeeld zien hoeveel geld je al hebt bespaard. Of hoe je longfuncties, zuurstofwaarden en hartslag zijn verbeterd. Met de meeste apps kun je mijlpalen delen via social media. Zo kun je aan je vrienden laten zien dat je goed bezig bent. 

Informatie voor zorggebruikers

Stoppen met roken is moeilijk. Dat weet iedereen die het ooit heeft gedaan of geprobeerd. Het wordt een stuk makkelijker met de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een goede app. Zo’n app helpt je voorgoed van het roken af te komen.

Veel van deze apps werken met doelen en mijlpalen die je kunt behalen. Je geeft aan hoeveel je normaal gesproken rookt en krijgt dan bijvoorbeeld een melding als je 50 sigaretten niet hebt gerookt, 100 euro hebt bespaard of wanneer alle nicotine uit je lichaam is. Of je krijgt te zien hoe je longfuncties, zuurstofwaarden en hartslag zijn verbeterd.

Voorbeelden zijn Quit Smoking Buddy, Rookvrij Pro en Stopstone. Met die laatste kun je een beloning voor jezelf instellen, bijvoorbeeld uit eten gaan, naar de bioscoop gaan of een weekendje weg. De app telt dan af hoe lang je niet moet roken voordat je die beloning hebt verdiend. Ook biedt deze app de mogelijkheid om te leren van een eventuele terugval. 

De Stoptober-app is bedoeld om in de maand oktober mee te doen met de landelijke actie om een maand niet te roken. Je kunt ook chatten met andere gebruikers van de app. Zo kun je tips uitwisselen, advies vragen en steun zoeken als je in de verleiding komt om een sigaret op te steken. Ook de app QuitNow! heeft deze opties. De app Rookvrij Pro biedt als extraatje dat je kunt zien hoe je longfunctie, hartslag, zuurstofwaarden enz. verbeteren. Je kunt er ook een dagboek mee bijhouden.

Jellinek Zelfhulp Tabak biedt online hulp bij het stoppen (kan ook anoniem) of via een app. Daarvoor maak je een account aan, waarna je zelfstandig werkt aan verschillende online opdrachten. Ook de Stopsite van de Stichting Stop Bewust biedt online hulp en cursussen, maar heeft geen app. Via de site krijg je na – niet anonieme – aanmelding ondersteuning en advies. Je vorderingen zie je in de speciale Stopmeter. Je kunt ook bellen voor hulp en ondersteuning.

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘stoppen met roken’ in te voeren.  De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Praktische hulp

Kijk ook op de website ikstopnu.nl voor gratis advies over het stoppen met roken. Daarop staan ook 5 apps uitgelicht die kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Op de website van Jellinek kun je een test doen om te ontdekken hoe groot je afhankelijkheid van nicotine is.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een app om te stoppen met roken? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Roken is verslavend. Ook heeft roken veel schadelijke effecten op het lichaam. Je kunt patiënten dan ook het beste adviseren om ermee te stoppen. Daarbij kun je hen verschillende apps aanraden die kunnen helpen.

Voorbeelden zijn Quit Smoking Buddy, Rookvrij Pro, Stopstone, de Stoptober-app en QuitNow!. Daarnaast biedt Jellinek Zelfhulp Tabak online hulp bij het stoppen. Ook de Stopsite van de Stichting Stop Bewust biedt online hulp en cursussen, maar heeft geen app.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.