Overslaan en naar de inhoud gaan

Genoeg water drinken

Slimme waterfles met wateralarm

Een man heeft de zwarte drinkfles LIZ in zijn hand. In zijn andere hand heeft hij zijn smartphone vast en bekijkt hij een app
De drinkfles Hydranome hangt aan het stuur van een zwarte fiets. De fiets leunt tegen een hekje een een landschap
voorbeeld water drinken herinnering app

Een slimme waterfles houdt bij of iemand voldoende water binnenkrijgt. De fles geeft een seintje wanneer het tijd is om te drinken. Sommige flessen doen dit via een app. Andere flessen geven een seintje door middel van een lichtsignaal of tijdsmarkering op de fles. Er zijn ook apps (zonder fles) die je een herinnering sturen.

Informatie voor zorggebruikers

Drink jij genoeg water op een dag? Voldoende water binnenkrijgen is belangrijk voor het hele lichaam. Toch kan het soms moeilijk zijn. Je ervaart misschien minder dorstgevoel en vergeet dan te drinken. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je al iets ouder bent. Slimme waterflessen helpen hierbij.

Er zijn verschillende soorten slimme flessen die bijhouden of je voldoende hebt gedronken. Zo zijn er drinkflessen die aangesloten zijn op een app. Bijvoorbeeld Hydranome, Equa en de LIZ van Noerden. De app houdt in de gaten wanneer het tijd is om te drinken en geeft je vervolgens een signaal. Bij de HidrateSpark krijg je ook een seintje via een lichtsignaal op de fles. Andere flessen hebben een tijdmarkering, zoals de Migliore en de Swilix drinkfles. In een oogopslag zie je hoeveel water je al hebt gedronken en nog moet drinken.

Alleen een app

Ook bestaan er apps die je helpen herinneren om voldoende water te drinken. Deze (gratis) apps berekenen bijvoorbeeld hoeveel water je dagelijks moet drinken. Ze geven een melding op je smartphone of smartwatch wanneer het tijd is om te drinken. Sommige van deze apps werken als een game. Zo laat je bij Plant Nanny (Engels) een digitale tuin groeien. Bij Drink Water Aquarium (Engels) verzamel je vissen als je genoeg water drinkt.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of de waterflessen vergoed worden. 

Praktische informatie

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Voor sommige cliënten is het moeilijk om voldoende water te drinken. Bijvoorbeeld omdat ze bijna geen dorstprikkel krijgen of al wat ouder zijn. Het kost veel tijd om op te letten of je cliënten genoeg drinken. Een slimme waterfles helpt hierbij. De fles geeft een seintje aan de cliënt wanneer het tijd is om te drinken. Zo krijgt hij of zij genoeg water binnen. Dit verlaagt voor jou de werkdruk.

Slimme waterflessen

Er zijn verschillende flessen die bijhouden hoeveel iemand drinkt. De HydranomeEqua en de LIZ van Noerden zijn aangesloten op een app en geven een seintje wanneer het tijd is om te drinken. De HidrateSpark geeft ook een seintje via een lichtsignaal op de fles. De slimme waterfles kan ook intramuraal worden ingezet, zoals bij Aquatime. Via een alarm (licht of geluid) wordt iemand gestimuleerd om te drinken. Het drinkglas monitort continue de vochtinname. Op het glas is zichtbaar hoeveel iemand heeft gedronken. De data wordt vervolgens naar jou als professional gestuurd en is dus op afstand inzichtelijk. Andere flessen hebben een tijdmarkering op de fles, zoals de Migliore en de Swilix drinkfles.

Alternatief: een app

Als je cliënt regelmatig gebruik maakt van de smartphone is alleen een app wellicht een alternatief. Er zijn (gratis) apps die berekenen hoeveel water iemand moet drinken en een melding geven wanneer het tijd is om te drinken. Soms in de vorm van een spelletje.

Praktische informatie

Ben je benieuwd naar of het drinkglas Aquatime iets voor in jouw zorginstelling is? Vraag dan een demo aan via de website.

Wil je een andere zorginnovatie implementeren? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Waterflessen in combinatie met een app:

Waterflessen met een tijdsmarkering:

Wateralarm apps:

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor