Zie je erg op tegen een behandeling vanwege de pijn die je verwacht te voelen? Bijvoorbeeld als er een infuus aangelegd moet worden. Of als je brandwonden hebt die behandeld moeten worden. Of misschien moet je naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Een VR-bril kan voor afleiding zorgen. Hierdoor ervaar je minder angst.
De bril zet je makkelijk op door de band over je hoofd heen te doen. Wanneer de behandeling klaar is, doe je de bril gewoon weer af. Dit kan ook tussendoor, als je hem om wat voor reden dan ook wilt afdoen.
VR-bril bij chronische pijn
Ook voor mensen met chronische pijn kan de VR-bril een uitkomst bieden. Door jezelf in een andere wereld te wanen, leid je eigenlijk je hersenen af. Hierdoor komen de pijnprikkels minder goed aan. Zo voel je door de VR-bril op een natuurlijke manier minder pijn.
VR-bril bij bevalling
Je kunt een VR-bril ook gebruiken bij een bevalling, met BirthVR. De virtual reality-beelden leiden je af. Hierdoor raak je ontspannen. Dit vermindert de angst voor en pijn tijdens de bevalling. Je hebt zo minder pijnstilling nodig. Ook is de kans op bijwerkingen en het risico op complicaties kleiner. Dit kan ervoor zorgen dat je de bevalling als prettiger ervaart.
Tijdens de bevalling kun je de VR-bril zelf op en af zetten. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je de eerste ontmoeting met je kindje mist. Het is echt bedoeld voor de eerste fase van de bevalling, om aan de weeën en pijn te kunnen wennen.
Vraag na bij je behandelaar of ze pijn bestrijden met virtual reality, en of jij hier gebruik van kunt maken. Verschillende behandelaars en ziekenhuizen doen dit al, bijvoorbeeld het Albert Schweizer Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis of de Sint Maartenskliniek. Andere voorbeelden vind je door zelf online te zoeken. Het Zuyderland Medisch Centrum zet de VR-bril al in tijdens de bevalling. Op verschillende locaties van het Haaglanden Medisch Centrum zijn VR-voorlichtingsfilms beschikbaar van hoe een keizersnede in zijn werk gaat.
Als je een VR-bril wilt kopen, dan zijn er verschillende soorten. Van eenvoudige kartonnen of plastic hoezen waarin je een smartphone plaatst, tot kant-en-klare apparaten met controllers die je in je hand houdt. Je kunt online zoeken op VR-bril voor verschillende modellen. Het is ook mogelijk om een VR-bril met het juiste beeldmateriaal te huren.
Vergoeding
Bij chronische pijnbestrijding verschilt het per behandelende instelling en zorgverzekeraar of het gebruik van een virtual reality-bril tijdens je behandeling vergoed wordt. Vraag dit na bij je behandelaar of zorgverzekeraar. Bij een bevalling wordt virtual reality niet vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten wat er mogelijk is vanuit de aanvullende verzekering.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een VR-bril? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.