Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme pleister met sensoren

Vitale functies meten op afstand

Oudere man krijgt slimme pleister opgeplakt van zorgmedewerker
Slimme pleister op iemands borst en een hand houdt telefoon met bijbehorende app vast
Close-up van de slimme pleister op iemands borst geplakt

Een slimme pleister is een draadloos meetapparaat met sensoren dat op de borst van een patiënt wordt geplakt. De sensoren meten continu hoe het met de drager gaat. Zo meten deze iemands hartslag, ademfrequentie en lichaamstemperatuur. De pleister stuurt deze gegevens door naar een centraal systeem. Daar worden de metingen automatisch geanalyseerd. 

Informatie voor zorggebruikers

Als je herstelt na een behandeling of operatie, moet je goed gemonitord worden. Zodat er gelijk kan worden ingegrepen als er iets in je lichaam verandert. Jouw zorgprofessional moet je lichaamsfuncties vaak handmatig komen meten. Met een slimme pleister hoeft dat niet meer. Daarmee ziet de zorgprofessional op afstand hoe het met je gaat. Zo kun je soms zelfs sneller naar huis als je in het ziekenhuis ligt.

Vraag aan je zorgprofessional of je een slimme pleister mag gebruiken.

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten die thuis of in het ziekenhuis herstellen wil je  goed in de gaten houden. Bijvoorbeeld door hun hartslag, ademfrequentie en temperatuur te meten. Nu wordt dit vaak handmatig gedaan. Dat kost veel tijd en er is besmettingsgevaar. Maar het kan ook automatisch, met een slimme pleister. Zo hoef je minder vaak de kamer in om metingen met de hand te verrichten. Zo blijft er meer tijd over voor andere zorg en zijn er, in het geval van corona, minder beschermingsmiddelen nodig. Ook wordt de verspreiding van infecties (zoals corona) beperkt door op afstand te monitoren.

Er zijn verschillende aanbieders van slimme pleisters. Bijvoorbeeld Sensium Vitals. Meet de pleister afwijkende waarden? Dan krijg je daar een melding van. De patiënt wordt dus continu gemonitord. Hierdoor wordt een eventuele achteruitgang snel opgespoord. Doordat patiënten met de slimme pleister makkelijk op afstand in de gaten gehouden kunnen worden, kunnen ze soms eerder naar huis om te herstellen. Dat is fijn voor de patiënt en geeft ruimte voor het ziekenhuis.

Praktische hulp

In de brochure over Sensium Vitals staat meer informatie over het product.

Wil je een slimme pleister implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Meer zorginnovaties voor