Ben je zorgprofessional en verzorg je cliënten die bedlegerig zijn? Hen regelmatig omdraaien of uit bed helpen neemt veel tijd in beslag en stoort hen bij hun rust. Ook kan het fysiek belastend voor je zijn. Een slim bed, matras of sensor kan dat werk van je overnemen. Zo komt je cliënt goed tot rust. Daarnaast wordt jij ontlast.
Er zijn verschillende slimme bedden en matrassen met verschillende functies:
Veilig en rustig doorslapen
Er is een slim bed, matras of losse sensor die meet of, hoe en hoe lang iemand in bed ligt. Dit helpt doorligwonden voorkomen. Ook is het fijner voor je cliënt/patiënt, want deze wordt niet onnodig gestoord tijdens de nachtrust. Het slimme matras DeQpress leg je onder het gewone matras. Sensoren in het slimme matras meten de bewegingen van de cliënt. Ook registreert het matras of de cliënt in bed ligt of eruit stapt of valt. Het matras onthoudt ook iemands nachtritme. Gaat iemand normaal drie keer per nacht uit bed om te plassen? Het slimme matras geeft een melding wanneer dit afwijkt. Hiervan krijg je als zorgverlener een melding op je smartphone of de computer. Op afstand monitor je of iemand rustig slaapt en niet uit bed valt. Zo bepaal je zelf of de cliënt je nodig heeft en hoef je de kamer niet in als dit niet nodig is.
Het slimme bed Centrella (Engels) heeft ook een ingebouwde weegschaal. Je zet het bed met één druk op de knop in de uitstapstand. De cliënt kan het bed dan veilig verlaten. Kleine, opgeblazen luchtzakjes voorkomen doorligwonden. Ook hebben slimme bedden vaak een lampje onder het bed, zodat je 's nachts ziet waar je je voeten neerzet.
Er is ook een losse slimme sensor. Deze leg je tussen het normale matras en de bedbodem van de cliënt in.
Hulp bij het uit bed komen
Voor cliënten die moeilijk zelf vanuit een liggende positie op kunnen staan, is er het Venice verpleegbed. Met een afstandsbediening vorm je het matras om tot een stoel. Terwijl de cliënt in bed ligt. Zo komt het uiteinde van het bed vlakbij de vloer en stapt de cliënt er zo uit. Bekijk in deze video hoe het werkt.
Omdraaien en verplaatsen zonder belasting
Een volwassene in bed regelmatig omdraaien is fysiek een zware belasting. Zowel voor jou als voor de cliënt. De Rotomove doet dit voor je. Het apparaat zet je naast het bed. Bevestig het laken onder de cliënt aan de zijkant aan de Rotomove. Draai aan de hendel van het apparaat en het laken onder de cliënt komt aan een kant langzaam omhoog. Nu kun je de cliënt omdraaien zonder dat je diegene hoeft op te tillen. Ook heb je nu maar drie extra mensen nodig in plaats van vijf. Bekijk in deze video hoe de Rotomove werkt. Op de website van de leverancier kun je een demonstratie aanvragen.
Praktische hulp
Voor onderzoeksresultaten, zie het factsheet en de eindrapportage 'Bedsensor' van Anders Werken in de Zorg.
Momenteel loopt er een pilot van aanbieder Harting-Bank en zorgorganisatie ZorgSpectrum met het slimme bed. Meer informatie over deze pilot vind je op de website van ZorgSpectrum. Zie ook het interview met ZorgSpectrum voor de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Heb je specifieke vragen hierover of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Deze organisatie maakt er al gebruik van en staan open voor kennisdeling:
ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800
Het Erasmus MC heeft sinds 2019 850 slimme bedden van Hill-Rom. Het ziekenhuis onderzoekt de komende vijftien jaar de prestaties van de slimme bedden. Ga voor meer informatie naar de website van Erasmus MC. Er is ook een brochure over het Centrella bed waar meer informatie in staat.
Stichting TanteLouise test sinds 2020 de losse slimme sensor op verschillende locaties. Stuur een e-mail naar innovatie@tantelouise.nl wanneer je hier meer over wilt weten.
Wil je een slim bed implementeren in je ziekenhuis of zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.