Technologie kan mensen en zorginstellingen slimmer maken, de kwaliteit van dienstverlening vergroten en het welzijn van mensen verbeteren. Maar technologie kan ook ‘lastig’ zijn: voor de mensen die ermee (moeten) gaan werken. Betekent nieuwe technologie een betere zorg of een nieuwe zorg erbij?
Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst
Om de implementatie van technologie te laten slagen kun je niet voorbijgaan aan de lastige kanten ervan, want daar is waar het vaak misgaat. Met de ‘Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst’ biedt het ministerie van VWS aan acht geselecteerde initiatieven ondersteuning hierbij. Ieder initiatief bestaat uit een verpleeghuis dat al gebruik maakt van een bepaalde technologie en een verpleeghuis dat deze technologie wil gaan implementeren. De initiatieven worden daarbij door vier adviserende organisaties begeleid.
Op 19 september waren alle betrokkenen te gast bij verpleeghuis De Geinsche Hof in Nieuwegein, een van de geselecteerde initiatieven.
Inzichten en dilemma’s in het Atelier
In het ‘Atelier’, een tijdelijk leegstaande afdeling van De Geinsche Hof, presenteerden de acht initiatieven de technologie die ze implementeren, de inzichten die dat oplevert en de dilemma’s waar ze tegen aanlopen.
Het bleek dat de meeste initiatieven weerstand ervaren bij het invoeren. Bijvoorbeeld bij het initiatief ‘De Gezonde Leefomgeving’ bij Mennistenerf. Niet alle medewerkers zien het verbeteren van het welbevinden als hun primaire taak, want er ligt al zo veel op hun bord. De uitdaging is dan om te balanceren tussen het van bovenaf bepalen wat er moet veranderen en het rekening houden met het tempo van de medewerkers. Bij veel initiatieven leefde de vraag: hoe zorgen we dat onze medewerkers zich medeverantwoordelijk voelen voor de invoer van technologie?
Enthousiast
Uitzondering was verpleeghuis Pieter van Foreest en de invoering van de SmartGlass, want de bewoners en medewerkers waren meteen enthousiast. Bij de SmartGlass-bril kan een wond beter verzorgd worden doordat een deskundige arts op afstand meekijkt.
Er werden video’s van de initiatieven getoond. Deze zijn ook te bekijken op YouTube [per initiatief twee video's: een sfeerimpressie van de technologie en een interview met de challenger - red.]
Winnaars bekend in E-healthweek
Op 21 januari 2019 worden de winnaars van de Challenge bekendgemaakt tijdens de ICT&Health-conferentie, de aftrap van de E-Healthweek 2019. Echte verliezers zul je niet zien: er heerst een geest van samenwerken, samen leren en samen de zorg verbeteren.
Over de auteur: Deze blog is een verkorte versie van dit bericht, geschreven door Thijs van Exel, die namens Kennisland is betrokken bij de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Kennisland is een van de organisaties die de initiatieven adviseert.
Foto: CC BY 4.0
Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst:
- Domotica: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Vitalis Brunswijck.
- Gezonde Natuurlijke Leefomgeving: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Pennemes.
- Zorghorloge: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Tangenborch.
- Slimme sensor matras: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Zorgspectrum.
- Identifi: video over de zorginnovatie. Challenger: interview ZorgSpectrum en Saxenburgh Groep.
- Video Observatie Systeem: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Zorgcirkel en Evean.
- Incontinentie Technologie: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Evean Oostergouw.
- Smart Glass: video over de zorginnovatie. Challenger: interview Pieter van Foreest.
Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie.