Soms is het handig als je collega mee kan kijken van een afstand of virtueel informatie kan delen. Bijvoorbeeld bij wondverzorging, medicatiecontrole of bij kwetsbare cliënten in de jeugdzorg of ouderenzorg. Met een slimme bril kun je sneller een diagnose stellen en een behandeling sneller beginnen. Ook hoeft de ‘meekijker’ niet te reizen en kan gelijktijdig de administratie doen. Bovendien is het minder belastend voor de cliënt.
Er zijn verschillende slimme brillen, zoals Genzõ Vuzix Smart Glasses, Gemvision Smartglass, Rods & Cones en de HoloLens 2.
De slimme brillen van Genzõ Vuzix Smart Glasses, Gemvision Smartglass en Rods & Cones zijn in te zetten voor (ambulante) wondverzorging, maar ook voor dubbele medicatiecontrole. In de video De Gemvision Smartglass kan je ook helpen bij de aanpak van gedragsproblematiek in verpleeghuizen.
Met de HoloLens 2 kun je in je zorgteam virtueel informatie delen en virtueel medische onderzoeken uitvoeren (zie afbeelding Philips: HoloLens 2). Bovendien kun je MRI-beelden en CT-scans in 3D visualiseren. Handig voor en tijdens een operatie.
In de dokterstas van Mobiele Diagnose Box vind je naast de slimme bril ook andere draagbare meetapparatuur. Zo kun je ter plaatse verschillende medische analyses uitvoeren, zoals een bloedtest. Mobiele Diagnose Box biedt verschillende varianten aan.
Praktische hulp
Je kunt vaak een demo aanvragen voor slimme brillen, zoals voor de Genzõ Vuzix Smart Glasses en de Rods & Cones. Gemvision helpt je met veelgestelde vragen, bijvoorbeeld over het gebruik of de implementatie. Mobiele Diagnose Box biedt een e-learning aan.
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg. Zie ook het factsheet en de eindrapportage 'Slimme Bril'van het programma Anders Werken in de Zorg (nov. 2021).