Een Video Incident Observatie Systeem (VIOS) bestaat uit slimme camera’s en een app om de beelden te bekijken. Het systeem is uitgerust met een alarmeringssysteem. Is iemand gevallen? Dan ontvang je een seintje en kun je de beelden zien. Het systeem is aan te passen aan de behoefte van de persoon die je in de gaten houdt. Tot op zekere hoogte is het zelflerend door slimme software.
Als je in een instelling woont en ’s nachts onrustig bent, komt je zorgverlener regelmatig kijken of alles goed gaat. Hierdoor blijf je vaak wakker en vind je geen rust. Met een Video Incident Observatie Systeem kan je zorgverlener op afstand kijken of je hem/haar nodig hebt. Je wordt dan alleen gestoord als het echt nodig is. Zo kun je rustig doorslapen.
Je zorgverlener kan alleen de videobeelden zien als de app een alarm afgeeft. Zo is je privacy zoveel mogelijk gewaarborgd.
Als zorgverlener in een zorginstelling loop je vaak nachtelijke rondes. Bijvoorbeeld om te kijken of iemand goed slaapt en of de bewoner niet ronddwaalt. Soms loop je onnodig kamers in en uit en kun je mensen onbedoeld wakker maken. Met cameratoezicht bepaal je op afstand of het nodig is om in actie te komen. Dit doe je dan ook alleen als het nodig is. Dat geeft bewoners meer rust en privacy. Bovendien kun jij je tijd nu elders in de zorg inzetten.
Je plaatst slimme camera’s in de ruimtes waar je bewoners wil en mag observeren. Je kan aan de hand van de beelden op je telefoon of tablet bepalen of je nodig bent om zorg te verlenen. Om de privacy te bewaken kun je alleen de videobeelden zien als de app een alarm afgeeft. Voorbeelden van zo’n systeem zijn o.a. Video Incident Detection System 2.0, Kepler NightNurse en SmarterCare. Bij die laatste worden ook de bewoners onherkenbaar in beeld gebracht. Daarnaast zijn er nog andere aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Wil je liever geen camera's installeren, maar heb je wel behoefte aan zo'n vorm van toezicht? Kijk dan eens op onze pagina over het gebruik van sensoren in o.a. zorginstellingen.
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’. Specifiek voor Kepler NightNurse kun je op hun pagina over integratie kijken.
Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)