Als je jouw cliënt op afstand in de gaten kunt houden, kan hij of zij zelfstandig op pad gaan. Ook wanneer je cliënt vergeetachtig is. Doordat je altijd weet waar je cliënt is, geeft dit jullie beiden rust. Zo kun je met een gerust hart een oogje in het zeil houden.
Meestal werkt dwaaldetectie met GPS. Daarmee zie je precies waar je cliënt is. Een GPS-tracker kan een los apparaatje om de nek of pols of in een jaszak zijn. De Spotter GPS tracker, Zorgriem en Wuzzi Alert zijn voorbeelden van aanbieders. Via een app op je telefoon of computer volg je de cliënt op afstand. In real time zie je of hij of zij aan het verdwalen is. In een pand heb je aanvullende technologie zoals Bluetooth nodig. Daar werkt GPS niet goed genoeg.
Horloge
Alledaagse apparaten en voorwerpen kunnen ook zo’n GPS-tracker hebben. Zoals een horloge. Voorbeelden zijn Spotter GPS horloge, Zembro, en de Kompy Nano. Die laatste heeft ook Bluetooth, een microfoon, luidspreker en een ingebouwde SIM-kaart. Je cliënt kan er dus mee bellen of gebeld worden, zonder telefoon. De horloges van Spotter en Zembro werken ook als alarmknop.
Data meten
Er zijn ook slimme horloges die al bovenstaande mogelijkheden hebben. Zoals Watchi Care en het Vivago Zorghorloge. Je cliënt draagt deze om de pols, net als een gewoon horloge. De tijd is ook zichtbaar. Dat maakt het een vertrouwd iets. Je cliënt hoeft er niet aan te wennen. Deze horloges meten vaak ook het slaappatroon, de hartslag, beweging en fitheid van je. Sommige kunnen zelfs het zuurstofgehalte in het bloed bijhouden. Zo krijg je als verzorgende of mantelzorger belangrijke informatie over de gezondheid, en kun je tijdig ingrijpen.
Als verpleegkundige of mantelzorger kun je zelf ook een slim horloge of zorghorloge dragen. Met de noodknop kun je snel een collega inschakelen. Die ziet dan meteen waar je bent. Bij sommige horloges komt er zelfs direct een spraakverbinding tot stand.
Apps
Je kunt ook een app op de smartphone van de cliënt gebruiken die met GPS diens locatie (met toestemming) bepaalt. Voorbeelden zijn de apps Life360, Family Locator of de webservice LifeSigns. LifeSigns stuurt elke dag een bericht naar je cliënt. Hierop moet hij of zij reageren om een teken van leven te geven.
Dit zijn niet de enige aanbieders. Zoek online via Google op bijvoorbeeld 'gps tracker personen' of het zoekwoord 'dwaaldetectie' voor meer voorbeelden. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Dwaaldetectie voor zorgverleners en instellingen
Voor instellingen zijn er ook speciale systemen die het mogelijk maken om de bewoners veilig hun eigen weg te laten zoeken in een zorgcirkel of leefcirkel. Safe2Walk is zo’n systeem. Je koppelt het aan trackers, zoals de Kompy Nano. Als verzorgende kun je dan op je smartphone zien waar je cliënten zijn, binnen met Bluetooth en buiten met GPS. Safe2Walk werkt met dynamische leefcirkels: het systeem past zich aan de hand van de eigen bewegingspatronen aan iedere gebruiker aan. Dat maakt het nog makkelijker om te zien of iemand buiten zijn of haar eigen cirkel begeeft.
Praktische hulp
Wil je een van bovenstaande zorginnovaties implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
De keuzehulp GPS voor mensen met dwaalgedrag geeft je tips en valkuilen bij de keuze van een GPS-systeem.
Handleidingen voor de Kompy Nano vind je op de website van de leverancier.
Voor praktische tips voor de hygiëne van zorghorloges, lees de blog.
Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de GPS-uitvoeringen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling:
Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)