Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Meer grip op psychiatrische problemen met eenvoudige app

13 aug 2022 artikel
Lonneke Tomas

Lonneke Tomas heeft een bipolaire stoornis, een persoonlijkheidsstoornis en suïcidale gedachten. Dat werd voor het eerst duidelijk op haar 17e. Inmiddels is ze 37 en heeft ze – met diep vallen en toch weer opstaan – gekozen om zich niet langer te laten beperken door haar stoornissen. Allerlei dingen helpen haar daarbij, ook zorginnovaties, zoals de apps Breathe, Temstem en eMoods.

“Ik heb als kind veel meegemaakt”, vertelt Lonneke. “Mijn psychiatrische problemen komen dus niet uit de lucht vallen. Natuurlijk heb ik er ook aanleg voor. Maar niet iedereen met aanleg ontwikkelt een stoornis. Daar zijn bepaalde gebeurtenissen in je leven voor nodig.” Op haar 17e werden haar psychiatrische problemen echt zichtbaar. Kenmerkend voor Lonneke zijn de afwisseling tussen enorm hypomane periodes, waarin ze maar doorgaat, en diepe depressies. En de vrijwel dagelijkse suïcidale gedachten. “Ik wil het altijd goed doen en als ik dat niet doe, zit daar een extreme consequentie aan: dan mag ik van mezelf niet meer leven.”

In een strak ritme ademen tegen angst

Inmiddels weet Lonneke wat ze heeft: een bipolaire stoornis en een persoonlijkheidsstoornis. En kan ze hier steeds beter mee omgaan. Als ze een angstaanval voelt aankomen, pakt ze bijvoorbeeld de app Breathe erbij. “Als je angstig bent, ga je hoog ademen. Dan moet je terug naar je buik. In een strak ritme ademen helpt daarbij. Deze app geeft eenvoudige ademhalingsoefeningen, met een duidelijke structuur. Daar word ik rustiger van.”

De stemmen in je hoofd temmen

Bij overprikkeling – en ook wel bij angst – is de app Temstem een grote hulp. Lonneke: “Ik doe op Temstem woordspelletjes met lettergrepen. Dat moet je zo snel mogelijk doen. Doordat je naar het woord moet kijken én handelingen moet verrichten, kun je de stemmen in je hoofd makkelijker ‘temmen’.”

Patronen in de depressie ontdekken

Een heel belangrijke app voor Lonneke is eMoods Bipolar Mood Tracker. “Dit is een digitale Life Chart, waarin je je stemming en je slaap kunt bijhouden. Om vervolgens bepaalde patronen terug te zien. Als ik heel depressief ben, vind ik het fijn om een Life Chart bij te houden. Omdat ik dan besef dat niet alle dagen gitzwart zijn, er zitten ook lichtgrijze tussen.” Het bijhouden van een Life Chart helpt Lonneke ook om grip te krijgen op de duur van haar depressies. “Dan ben ik ervan overtuigd dat ik al een halfjaar bezig ben. Maar als ik terugkijk in de Life Chart, is het pas drie weken.”

Een smartwatch voor inzicht in het energieniveau

Daarnaast maakt Lonneke gebruik van Therapieland, een online therapieomgeving. Daar volgt ze schemafocustherapie. “Ik breng online mijn denkschema’s in kaart, en hoe die ontstaan zijn. Zo krijg ik grip op hoe ik op gebeurtenissen reageer.” Sinds kort heeft ze ook een smartwatch. “Ik gebruik vooral de hartslagmeter, de stressmeter en de bodybattery. De bodybattery laat bijvoorbeeld zien van welke activiteiten ik energie krijg en van welke ik juist leegloop. En wanneer ik eerst nog even moet ‘opladen’ voordat ik verderga. Dat is waardevol. Zeker als ik een hypomane periode heb. Dan schreeuwt mijn lichaam om activiteiten. Het horloge helpt mij om hier tegenin te gaan.”

Lonneke schaamt zich niet voor haar aandoeningen, ze heeft er haar kracht van gemaakt. Ze blogt en ze vlogt en ze schreef een boek. Je kunt haar volgen op haar eigen website. Ze werkt bij Stichting Lumen Holland Rijnland, een organisatie voor en door mensen met psychische, psychosociale en/of verslavingsproblemen in de regio Holland Rijnland.
Heb je ook gedachten aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand? Neem dan contact op met Stichting 113.

Gerelateerde blogs

  • Gebruik van zorginnovaties

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij tanteLouise:...

Lees meer
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat – is...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon
Behandeling & Verzorging

Stress meten en beter ontspannen

Door stressmeter en meditatie beter omgaan met stress
Monitoring & Controle Gezonder leven Spel & Beweging

Online zelfhulp en anonieme steun

Digitale ondersteuning bij allerlei (mentale) problemen
Educatie & Informatie Gezonder leven