Binnen de verpleeghuiszorg is de laatste jaren heel wat ervaring opgedaan met zorginnovaties. Wil jij ook innoveren in jouw verpleeghuis? Doe daar dan je voordeel mee. Bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste oplossing. Want hoe weet je wat bij jullie organisatie past? En welke hobbels je vervolgens kunt verwachten? Je wordt wijzer van de ervaringen van anderen. We zetten vier nuttige bronnen voor je op een rij.
Successen en knelpunten van innoveren in het verpleeghuis
Druksensoren in de vloer, triage op afstand, slim incontinentiemateriaal, een VR-bril voor bewoners en een Smart Glass voor medewerkers. Met deze en andere innovaties gingen verschillende verpleeghuizen aan de slag. Hun ervaringen staan in de ActiZ-verhalenbundel Innovatie in het verpleeghuis. De publicatie bevat in totaal 23 ervaringsverhalen, waarin niet alleen aandacht is voor de successen, maar ook voor de knelpunten. Bijvoorbeeld dat het even kan duren voordat medewerkers op de nieuwe technologie durven te vertrouwen. Of dat de technische randvoorwaarden – zoals goede wifi – in orde moeten zijn, wil je je medewerkers gemotiveerd houden.
Voor- en nadelen van technologische zorgtoepassingen
De Braintrainer is gebruiksvriendelijk, maar niet draadloos en relatief zwaar. Leefcirkels geven bewoners eigen regie en vrijheid, maar het komt wel eens voor dat een bewoner de deur blokkeert met zijn tag. Dit zijn slechts twee voorbeelden uit de ervaringen met zorgtechnologie die Waardigheid en trots verzamelt. Waardigheid en trots vroeg vijftig verpleeglocaties naar hun ervaringen met zo’n 150 technologische toepassingen. De komende tijd worden al die ervaringen gepubliceerd. Een site om goed in de gaten te houden dus.
Verpleeghuizen gaan Challenge aan
“Als je kunt laten zien dat de innovatie goed is voor de bewoners, wil iedereen meedoen.” Deze tip komt van Evean, winnaar van de Challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ editie 2018-2019. De Challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ daagt verpleeghuizen uit om een bestaande technologie structureel toe te passen en in te bedden in de werkprocessen van de organisatie. Het kan gaan om de implementatie van een voor de organisatie nieuwe technologie of opschaling van een technologie waar de organisatie al mee werkt. Elke twee jaar worden tien verpleeghuizen geselecteerd. Zij krijgen tien maanden lang anderhalve dag per week ondersteuning van een adviesbureau. Op de website van de Challenge kun je de presentaties van de genomineerde verpleeghuizen en de ervaringen van eerdere deelnemers bekijken.
10 organisaties over 9 zorgrobots
Waarom blijft succesvolle zorgtechnologie zo vaak op de plank liggen? Op de e-health-pagina van Zorg voor beter vind je het antwoord. Denk aan gebrek aan vertrouwen, onbekendheid met de mogelijkheden, onvoldoende bewijs van de meerwaarde of onduidelijkheid rondom privacy. Je kunt hier ook terecht voor de tien meest gebruikte apps in de ouderenzorg en ervaringen met Augmented Reality en domotica in het verpleeghuis. Of lees de ervaringen van tien organisaties met negen robots voor de zorg.
Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie.