Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontspannen met een VR-bril

Vanaf de bank naar het bos of strand

oudere man gebrukt VR-bril oculus rift
jongen met vr-bril op in zwembad

Een VR-bril is een virtuele kijkdoos met een beeldscherm erin. Je kunt speciale films zien die in 360 graden (helemaal rondom) zijn opgenomen. Als je de bril op zet, kun je virtueel door het bos lopen, een museum bezoeken of genieten van een mooi landschap. Of je gaat op bezoek bij familie die misschien wat verder weg woont. 

Informatie voor zorggebruikers

Soms is het moeilijk om er zelf even op uit te gaan of lukt ontspannen niet meer zo goed. Bijvoorbeeld door een beperking of omdat je chronische pijn of dementie hebt. Dan kan een VR-bril leuk zijn. Als je deze bril op doet, kun je je écht even ergens anders wanen. Een fijne manier om te ontspannen.

De levensechte beelden en geluiden van verschillende natuuromgevingen helpen je om stress, angst en pijn te verminderen. Zo kun je heerlijk ontspannen en hoef je even niet aan je klachten te denken. Het kan je zelfs helpen om herinneringen om te halen. Zwem je graag? Dan kun je met een VR-bril zelfs virtueel zwemmen met dolfijnen! Met een waterdichte VR-bril kun je echt een zwembad in gaan. Een realistische en ontspannende ervaring.

Er zijn verschillende speciale VR-brillen maar je kunt VR-films ook gewoon bekijken met een smartphone. Je hebt dan wel een kunststof of kartonnen houder nodig waar je de smartphone in zet, zodat je deze als een bril voor je ogen kunt houden. Films en ervaringen voor de VR-bril vind je bijvoorbeeld op Youtube of via Google Cardboard. Op VR-brillen.info vind je informatie over alle soorten VR-brillen, van kartonnen houders voor je smartphone tot meer uitgebreide modellen.

Andere VR-toepassingen

Je kunt de VR-bril ook gebruiken bij fysiotherapie en revalidatie, als afleiding bij pijn of als je van een angststoornis wil afkomen.

Ook instellingen of organisaties kunnen gebruik maken van VR-brillen. Vraag aan je zorginstelling of zij al gebruikmaken van een VR-bril.

Vergoeding

De VR-brillen worden niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Praktische hulp

Wil je meer weten over VR in de zorg? Zorg van Nu zette 8 voorbeelden van VR op een rij. Of heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.  

Informatie voor zorgprofessionals

Je kunt VR-brillen inzetten om cliënten te laten ontspannen of juist te activeren. Bijvoorbeeld als naar buiten gaan niet meer zo goed gaat. Of als een cliënt onrustig of verward is en slecht slaapt.

Naast de VR-films in de natuur kun je allerlei andere ervaringen hebben met VR. Bijvoorbeeld een luchtballonvaart, een kijkje onder water, een bezoek aan het Louvre of het beklimmen van de Mount Everest. Een voorbeeld van een VR-bril met ontspannende ervaringen is de VRelax. Deze kun je gebruiken als je in het ziekenhuis, bij de GGZ of in het bedrijfsleven werkt. Ervaringen met de VRelax kun je lezen op hun website.

Samen kijken

Met EldersVR en op het platform van ZorgPlezier kun je ook meerdere patiënten met een VR-bril samen naar hetzelfde filmpje laten kijken. Zo kan je patiënt toch 'samen' naar bijzondere plekken of een presentatie. Het samen beleven van VR-ervaringen zorgt voor nieuwe gespreksstof en kan helpen om herinneringen op te halen, waardoor mensen positief geprikkeld worden. Films en ervaringen voor de VR-bril vind je onder andere op YouTube en met Google Cardboard.

Familie en vrienden zien

Ook kunnen ouderen met de zorgoplossing VR-iendje 'op bezoek' bij familie die misschien wat verder weg woont.

Op de website www.vr-bril.info vind je informatie over alle soorten VR-brillen, van kartonnen houders voor je smartphone tot meer uitgebreide modellen.

Andere VR-toepassingen

Je kunt de VR-bril ook gebruiken bij fysiotherapie en revalidatie, als afleiding bij pijn of als je van een angststoornis wil afkomen. Ook kun je ouderen virtueel door hun oude wijk te laten fietsen.

De VR-bril is als zorgverlener ook zélf te gebruiken. Zo kun je met een VR-bril ervaren hoe een psychose of dementie voelt. Er zijn ook slimme brillen waarmee je live kunt meekijken met je collega.

Praktische hulp

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de VR-bril? ZuidOostZorg maakt al gebruik van de VR-bril en staat open voor kennisdeling. Mail of bel (0512-571800) naar Roelfien Erasmus.

Meer weten over VR in de zorg? Zorg van Nu zette 8 voorbeelden van VR op een rij.

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen