Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Tips, advies en hulp

Praktische tips voor de hygiëne van knuffelrobots en zorghorloges

16 mrt 2020 artikel
Paro knuffelrobot

Foto: Paro.

Hoe houd je knuffelrobots en zorghorloges schoon? Voor sommige zorgorganisaties is de hygiëne een drempel om zorgtechnologie te gebruiken. Niet voor Tangenborgh. De organisatie loopt voorop in het gebruik van technologie. En lost hygiënevraagstukken praktisch op. Saskia Timmermans, beleidsmedewerker bij Tangenborgh: “Het zou jammer zijn als zorgen over hygiëne een reden zijn om niet voor technologie te kiezen.”

Zorgorganisatie Tangenborgh maakt volop gebruik van technologie. Om wat voorbeelden te noemen: de Belevenistafel, slimme optische sensoren, robotzeehond Paro, knuffelhonden  en -poezen, het Luna-beeldscherm, de CRDL, slim incontinentiemateriaal, zorghorloges. En bij elke vorm van technologie is hygiëne een vanzelfsprekend aandachtspunt. “Paro en de knuffelrobots vallen onder de verantwoordelijkheid van de activiteitenbegeleiders”, vertelt Saskia. “Een van hun eerste vragen als wij een nieuw hulpmiddel introduceren is altijd ‘hoe houden we het schoon?’.” Uitgangspunt van Tangenborgh daarbij is ‘we moeten het niet moeilijker maken dan het is’.

Drie reinigingsmethoden voor knuffelrobots

Voor Paro en de knuffelrobots heeft Tangenborgh drie reinigingsmethoden. Saskia: “Na gebruik van de knuffels halen we een desinfecterend billendoekje over de vacht. Dat zijn van die natte doekjes die je ook voor kleine kinderen gebruikt. En als de vachtjes iets viezer zijn, wassen we ze met droogshampoo.” Van de knuffelhonden en -poezen kunnen de vachtjes losgemaakt en apart gewassen worden. “Dat doen we als het nodig is.” En Paro gaat 1 keer per jaar naar de leverancier voor onderhoud en wordt dan ook helemaal gereinigd. Of de vachtjes na elke knuffelbeurt met een doekje worden gereinigd, durft Saskia niet met 100% zekerheid te zeggen. “Ik vertrouw op de professionaliteit van de zorgmedewerkers. De doekjes zijn op de afdelingen altijd binnen handbereik. Ook zitten in de doos van elke knuffelrobot een pak doekjes en droogshampoo.”

Handen én zorghorloge wassen

Het zorghorloge van Tangenborgh is een smartwatch, aangevuld met alarmering en een gps-tracker. Zowel cliënten als zorgmedewerkers dragen de horloges. “De horloges zijn waterbestendig, dus als medewerkers hun handen wassen, nemen ze het horloge mee”, vertelt Saskia. “En als ze bij een risicovolle bewoner zijn geweest, doen ze hun horloge af en maken het schoon met een doekje. Dezelfde doekjes die we voor mobieltjes gebruiken.” Tangenborgh ontwikkelde het zorghorloge zelf, samen met leverancier Avics. Saskia geeft er regelmatig presentaties over. “Iedereen vindt het prachtig, maar altijd krijg ik de vraag ‘hoe houd je het schoon?’. Waarop ik altijd terugvraag: ‘hoe houden jullie je telefoon schoon?’. Vrijwel elke zorgorganisatie gebruikt tegenwoordig mobieltjes of andere beeldschermen in de zorg.”

Geen sieraden, wel een zorghorloge

Toch is het zorghorloge wel een ‘apart geval’. “Als zorgmedewerker mag je officieel geen sieraden dragen”, zegt Saskia. “Mag een zorghorloge dan wel? Dat hebben we aan de inspectie voorgelegd. Uitzonderingen zijn toegestaan, mits je goed uitlegt waarom. Ons zorghorloge draagt bij aan de veiligheid van cliënt en medewerker, dat is een goede reden. Ook moesten we aantoonbaar maken hoe we het schoonhouden. Daarom hebben we daarover vaste afspraken gemaakt, die we meenemen in het werkproces. Het zorghorloge is ook onderdeel van de risico-inventarisatie.”

Lees ook de blogs Slimme sensors voor goede nachtzorg, Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat? of Zorgtechnologie geeft vrijheid en veiligheid.

Voor meer ervaringen van zorginstellingen met zorgtechnologie, houd de inventarisatie van Waardigheid & Trots in de gaten. Tangenborgh is daar al in vertegenwoordigd.

Foto: Paro knuffelrobot

Gerelateerde blogs

  • Tips, advies en hulp

5 innovatietips van een pro

Jos Knaapen is programmamanager innovatie bij Isala, maar liever noemt hij zichzelf ‘innovatiefiguur’. Als geuzennaam, want hij doet alles: hij is...

Lees meer
  • Tips, advies en hulp

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je...

Lees meer
  • Tips, advies en hulp

Zo verbeter je digitale vaardigheden

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Robotkat om mee te knuffelen

Interactieve knuffelrobots als huisdier
Spel & Beweging

Veilig dwalen met GPS

Dwaaldetectie met GPS zoals in zorghorloge
Preventie & Veiligheid Mantelzorg

Alarmknop voor ouderen en kwetsbaren

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone
Preventie & Veiligheid Mantelzorg