Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt vervolgens zelf aan te schaffen. In Nederland zijn steeds meer SlimoTheken. Zo ook in het Dorpshuis Badhoevedorp. Sarah van Groeningen, casemanager dementie bij Zorgcentra Meerlanden is hier aanspreekpunt. “Als mensen een innovatie eerst thuis kunnen proberen, weten ze of ze er iets aan hebben.”
Sarah is blij met de SlimoTheek. “Ik weet uit ervaring dat zorgtechnologie een cliënt én mantelzorger verlichting kan bieden. Maar het moet wel passen. Niet alles werkt bij iedereen. Hoe mooi is het dan als mensen een innovatie eerst even thuis kunnen proberen. Zodat ze weten of ze er iets aan hebben.” In de SlimoTheek in het Dorpshuis in Badhoevedorp is van alles te leen: van sleutelvinder en seniorenklok tot gps-tracker en eenvoudige tablet. “Maar ook een handige telefoon en een aangepaste afstandsbediening met maar 6 knoppen, een steady lepel voor mensen die last hebben van trillende handen, een druppelbril, een robotkat, noem maar op.”
Een plek waar iedereen kan binnenlopen
Het Dorpshuis is een plek waar iedereen kan binnenlopen. “Een goede locatie voor de SlimoTheek dus”, aldus Sarah. “In de ideale situatie is er altijd een verpleegkundige aanwezig die uitleg kan geven over de zorginnovaties. Om het echt laagdrempelig te maken. Maar dat is niet gelukt, we kregen het rooster niet rond. Nu zijn een collega en ik aanspreekpunt. Mensen die geïnteresseerd zijn in een innovatie kunnen een terugbelverzoek achterlaten bij de receptie van het Dorpshuis of een mailtje sturen. Een van ons maakt dan een afspraak.” Daarnaast is er een vrijwilliger die mensen kan helpen bij het installeren van het hulpmiddel.
Uitleg hoe een innovatie werkt
Sarah heeft sinds de opening van de SlimoTheek 6 maanden geleden al heel wat mensen geholpen. “Laatst nog kwam er iemand voor de druppelbril. Dat is een van de weinige innovaties die we niet uitlenen, vanuit hygiënisch oogpunt. Maar ik kon haar wel uitleggen hoe de bril werkt.” Ook hielp ze niet zo lang geleden een mantelzorger op weg die iets handigs zocht om zijn tante te helpen haar afspraken niet te vergeten. “Ik heb toen alle opties met hem doorgesproken, waarna de keuze op de eenvoudige tablet van Compaan viel.”
Twee weken lenen van de SlimoTheek
Natuurlijk gebruikt Sarah haar kennis van de innovaties in de SlimoTheek ook in haar dagelijks werk als casemanager dementie. Zo bleek tijdens een gesprek met de partner van een vrouw met beginnende dementie dat hun nachten onrustig waren. “Hij vertelde dat ze vaak om 04.30 uur opstaat. Dan denkt ze dat ze naar haar tennisafspraak moet. Normaal checkt ze haar afspraken op de kalender in de keuken, maar ’s nachts natuurlijk niet. Ik heb hem toen de seniorenklok aangeraden, voor in de slaapkamer. Dat is een scherm met daarop duidelijk de dag, de datum, de tijd en het dagdeel. En je kunt er ook afspraken inzetten. Hij leende de klok 2 weken van de SlimoTheek en heeft er nu zelf een gekocht.”
Steeds grotere rol voor technologie
Sarah twijfelde geen moment toen haar leidinggevende aanspreekpunten voor de SlimoTheek zocht. “Ik vind het belangrijk én leuk om feeling met zorgtechnologie te hebben. Het aantal kwetsbare ouderen groeit. Technologie gaat een steeds grotere rol spelen in de zorg voor deze ouderen. Maar het is belangrijk dat we die technologie in een zo vroeg mogelijk stadium inzetten. Zodat mensen er nog aan kunnen wennen en minder weerstand hebben. Als casemanager dementie kan ik helpen die beweging in gang te zetten.”
Meer informatie over de SlimoTheek vind je op generatiethuis.nl.