Een anti tril lepel vangt de trillingen in je hand op wanneer je eet. De lepel signaleert trillingen in je hand en compenseert de beweging. Het pakket bestaat uit een handvat en een opzetstuk die je in elkaar klikt. Het handvat is dikker en comfortabeler dan een normale lepel. Deze vangt de trillingen van je hand op. Zo blijft de lepel stabiel en valt je eten er niet vanaf.
Bekijk in de onderstaande video hoe zo’n lepel werkt:
Met een anti tril lepel kun je weer zelfstandig eten. Ook als je last hebt van een tremor of trillingen in je arm. Hierdoor ben je minder afhankelijk van iemand anders. Je kunt zelf weer eten opscheppen en het opeten.
Een voorbeeld van zo’n anti tril lepel is de Gyenno lepel (Engels). Deze werkt op stroom, dus je moet het handvat eerst opladen op een laadstation. Daarna kun je hem gebruiken op dezelfde manier als een normale lepel. Met een volle batterij kun je er drie maaltijden mee eten. De lepel gaat automatisch aan en uit. Er is ook een vork die je er als opzetstuk apart bij kunt kopen. Het deel van de lepel/vork kan in de vaatwasser, het handvat niet. Let op: de Gyenno heeft een vrij groot handvat. Een ander voorbeeld is de iEAT Power Grip. Dit eethulpmiddel heeft een arm die je kunt vastgrijpen. Hiermee beweeg je de lepel naar je mond. Zelfs als je onwillekeurige spierbewegingen maakt. Bijkomend voordeel is dat je geholpen wordt rechtop te zitten.
Voor lichtere vormen van tremoren kan een opzetstuk voor je lepel ook genoeg zijn om te helpen bij het eten. Het materiaal is flexibel, smakeloos en makkelijk te monteren op een gewone eetlepel. Het vormt een opstaand randje om te zorgen dat je eten (soep) niet van je lepel afvalt.
De anti-trillepel wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Met een anti tril lepel kan je cliënt weer zelfstandig eten. Zo kan je cliënt ondanks de tremor of trillingen zelf het bestek naar zijn of haar mond brengen. Je cliënt is hierdoor minder afhankelijk van jou. Daarnaast hou jij nu meer tijd over voor andere zorgtaken.
De Gyenno lepel (Engels) is een voorbeeld van zo’n anti tril lepel. Hij werkt op stroom. Het handvat laad je op aan een laadstation. Met een volle batterij kan je cliënt drie maaltijden eten. De lepel gaat automatisch aan en uit. Je kunt er een vork als apart opzetstuk bij kopen. Het deel van de lepel/vork kan in de vaatwasser, het handvat niet. Let op: de Gyenno heeft een vrij groot handvat.
Een alternatief is de iEAT Power Grip. Dit eethulpmiddel heeft een arm die je cliënt kan vastgrijpen. Hiermee beweegt je cliënt de lepel naar zijn of haar mond. Bijkomend voordeel is dat de arm je cliënt helpt rechtop te zitten.
Heeft je cliënt een lichtere tremor? Dan kan een opzetstuk voor de lepel genoeg zijn. Dit vormt een opstaand randje om te zorgen dat het eten (soep) niet van de lepel afvalt. Het materiaal is flexibel, smakeloos en makkelijk te monteren op een gewone eetlepel.
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.