Zorgorganisatie ASVZ maakt al volop gebruik van slimme zorgoplossingen. Ze hebben er zelfs een speciaal platform voor opgericht: Eureka. Een expertisecentrum voor zorgtechnologie en kennisdeling, waar innovaties worden getest en ingezet om de kwaliteit van zorg te verbeteren. We spraken projectmedewerker Tanja Dekker over Eureka’s slimme manier om nieuwe zorgoplossingen binnen de organisatie onder de aandacht te brengen: een innovatie-uitleenservice.
Zo laagdrempelig mogelijk
“De uitleenservice is een soort bibliotheek met zorginnovaties, die geleend kunnen worden door woongroepen, dagbesteding of ambulante cliënten. De producten mogen een maand geleend worden en worden gebracht en gehaald op de groep. Spullen die in een rugzak passen worden door een fietskoerier gebracht, die legt dan meteen uit hoe het werkt. Grotere materialen versturen we als pakket en dan doen we er meestal een filmpje bij en een beknopte beschrijving van hoe het werkt. En als iets echt ingewikkeld is, of nog helemaal nieuw, dan komen we langs om mee te kijken. Op die manier maken we het zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk om iets nieuws te proberen.
Techniek kan ook simpel zijn
Die laagdrempeligheid is ook de reden dat we de uitleenservice hebben opgezet. Innovaties zijn natuurlijk nieuw en daarom vinden mensen het vaak spannend, zowel medewerkers als cliënten. Sommige mensen denken gelijk: ‘Oooh de robots gaan de wereld overnemen’. Ze denken dat het te ingewikkeld is en dat ze het allemaal toch niet snappen. Maar techniek kan heel simpel zijn. Neem bijvoorbeeld de robotkat, dat is ook technologie. Het is het meest simpele wat we hebben en iedereen vindt het geweldig. Daarbij zijn nieuwe zorgoplossingen vaak behoorlijk prijzig, terwijl je niet van tevoren weet of iets gaat werken voor een cliënt. Met de uitleenservice kun je eerst iets uitproberen voordat je het aanschaft.
Verbetering voor de cliënt
En we merken dat het werkt. Medewerkers zijn vrijwel altijd enthousiast nadat ze iets hebben geleend en cliënten reageren er heel goed op. Om nog maar eens de robotkat als voorbeeld te nemen: die krijgen we na een maandje lenen helemaal vertroeteld terug. Vaak met een heel verhaaltje erbij over hoe leuk hij het heeft gehad. En soms krijgen we hem zelfs terug in een strobedje met een bakje eten erbij. Ook over de Kojo, een beeldscherm dat je met je ogen kunt besturen, krijgen we veel bijzondere verhalen terug. Die wordt ingezet bij ernstig beperkte cliënten die niet goed kunnen praten of bewegen. Als ze zich dan met oogbesturing toch ineens beter kunnen uitdrukken, is dat echt een hele verbetering. En, ja, ook de belevenistafel is erg populair. Als er bij sommige producten toch verbeterpunten zijn, dan geven we die door aan de ontwikkelaar. Zo werken we mee aan de verbetering van producten, zodat deze nog beter op de behoefte van cliënten aangesloten kunnen worden.
Samenwerken en van elkaar leren
Naast de uitleenservice gaan we vaak op pad om te laten zien wat we hebben. Zo haken we aan bij open dagen en evenementen van andere locaties en geven we demonstraties van beschikbare technologieën op woongroepen en dagbestedingsgroepen. Ook werken we samen met fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, het slaapteam en ouderenteam om elkaar te helpen met zorgoplossingen en domotica. We proberen heel actief alle zorginnovaties te laten zien en zoveel mogelijk mensen daarbij te betrekken. Daardoor weten mensen ons inmiddels ook wel te vinden. Niet alleen met vragen, maar ook als ze zelf iets nieuws gezien of gehoord hebben waarvan ze denken dat het iets voor ons zou kunnen zijn. Dat is mooi, want zo kun je steeds weer van elkaar leren.”