Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

“Bij beeldzorg is sociaal contact ook belangrijk”

1 feb 2022 artikel
Marijke van der Meer bij haar computer

Foto: Marijke van der Meer.

Marijke van der Meer (63) werkt al veertig jaar in de thuiszorg. Eerst als gezinsverzorgende, later als verzorgende IG. Sinds een jaar werkt ze in het beeldzorgteam van Marente, een organisatie voor thuis- en woonzorg in de Zuid-Hollandse duin- en bollenstreek. Marijke is al jaren overtuigd van de mogelijkheden van beeldzorg. En mooie bijkomstigheid: het is fysiek een stuk minder belastend.

Echt luisteren naar mensen

Marente begon zo’n vier jaar geleden met beeldzorg. “Ik werkte toen nog in de wijk”, vertelt Marijke. “Beeldzorg was in de wijkteams belegd. We begonnen met één cliënt, een mevrouw die last had van duizelingen. Aan het eind van onze dienst belden we in om te vragen of het douchen gelukt was. Zo niet, dan gingen we nog even langs.” Het liep een beetje stroef in het begin, aldus Marijke. “Het was nieuw, iedereen moest wennen aan het idee. Maar ik hield het goed in de gaten. Ik zag de mogelijkheden van beeldzorg. De druk in de thuiszorg werd groter en groter. Ik merkte dat dat ten koste ging van het contact met mensen. Je kwam binnen voor een handeling en dan ging je snel weer verder. Voor echt luisteren naar wat mensen bezighield, had je vaak geen tijd. Bij beeldzorg is dat anders: daar is sociaal contact ook belangrijk.”

Goede aanvulling naast de reguliere thuiszorg

Marijke en haar collega’s hebben dagelijks contact met zo’n 170 cliënten. Hierbij gaat het om controle op medicatie-inname en ondersteuning bij ziektebeelden als diabetes of dementie. Dit dagelijkse contact geeft ook ondersteuning bij gevoelens van eenzaamheid. Marijke: “Vaak zijn dit cliënten die alléén beeldzorg krijgen. Beeldzorg is daarmee een goede aanvulling naast de reguliere thuiszorg.” Maar de medicatiecontroles zijn het belangrijkste onderdeel van het werk van het beeldzorgteam. “Daarmee ontlasten we de collega’s in de wijk enorm. Het geeft ze lucht, zeker bij cliënten die ze ook helpen met wassen en aankleden. Dat is dan minder aan een bepaalde tijd gebonden. Ik vind het fijn dat ik zo kan helpen de druk er een beetje af te halen.”

Pittige avonddiensten

Mooie bijkomstigheid van beeldzorg is dat het fysiek minder zwaar is. Marijke vertelt dat ze het werken in de wijk de laatste jaren lichamelijk af en toe zwaar vond, vooral de avonddiensten. “De thuiszorgteams van Marente hebben ook mensen met een verpleeghuisindicatie in zorg. Die mensen kunnen vaak niet meer zelf in bed komen. Wij helpen daarbij, soms met een tillift. Dat is gewoon pittig. Na zo’n avond was ik bekaf en had ik vaak een dag nodig om bij te komen.” Marijke dacht weleens na over eerder stoppen met werken. Totdat ze ongeveer een jaar geleden een vacature voor een beeldzorgmedewerker voorbij zag komen. Ze twijfelde geen moment. “Het leek me zo leuk om mee te werken aan de digitale ontwikkelingen binnen de zorg. En dat is het ook! En de avonddiensten zijn geen enkel probleem meer. Nu kan ik makkelijk tot mijn 67ste doorwerken.”

Via het scherm een band krijgen met cliënten

In het begin dacht Marijke dat ze het fysieke contact met haar cliënten zou gaan missen. “Maar dat is zo meegevallen! Je krijgt toch een band, ook via het scherm. Mensen zijn net zo open als wanneer je bij ze langskomt. Dat had ik niet verwacht hoor. Laatst bood een mevrouw die beginnende dementie heeft mij een koekje aan. Dat geeft aan hoezeer de cliënten het gevoel hebben dat je er echt bent.” Ze benadrukt dat ook de cliënten blij met beeldzorg zijn. “Zelfs mensen van 90-plus! Omdat ze mee kunnen in alle ontwikkelingen. Dat is heel belangrijk voor hun gevoel van eigenwaarde. Daarnaast geeft beeldzorg ze een veilig gevoel. Ze weten dat we een oogje in het zeil houden.”

Marente heeft beeldzorg inmiddels centraal georganiseerd. De achttien beeldzorgmedewerkers werken vanuit één locatie. Elke cliënt krijgt een abonnement met een eenvoudige tablet. Kijk voor meer informatie over beeldzorg bij Marente op marente.nl.

Gerelateerde blogs

  • Gebruik van zorginnovaties

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij tanteLouise:...

Lees meer
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat – is...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Makkelijke tablets en smartphones

Eenvoudig foto's ontvangen, beeldbellen en spelletjes doen
Sociaal contact Mantelzorg

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch Behandeling & Verzorging

Communicatieplatforms in de zorg

Online communicatie tussen patiënt en zorgverleners
Communicatie medisch