Je wilt je patiënten zorg en advies bieden die aansluit bij hun zorgvraag. Hiervoor is een fysiek consult soms niet nodig of onhandig. Met beeldbellen heb je op afstand toch persoonlijk contact met je patiënt. Zo kun je je patiënten veilig helpen, en houd je meer tijd over.
Beeldbellen is ook goed toepasbaar bij onder andere fysiotherapie, de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Bekijk filmpjes van ervaringen met beeldbellen.
Er zijn verschillende leveranciers die beeldbellen in de zorg mogelijk maken. De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft samen met NHG een overzicht gemaakt. Zie de keuzetabel. Smarthealth heeft ook een overzicht gemaakt van beeldbeloplossingen voor de zorg, zie het overzicht. Een alternatief voor beeldbellen is een e-consult of digitaal consult. Dit maakt ook persoonlijk en direct contact tussen zorgverlener en patiënt/cliënt mogelijk.
Ben je huisarts of werk je in een huisartspraktijk? Kijk dan ook naar andere mogelijkheden voor online ondersteuning in de huisartspraktijk.
Direct beeldbellen zonder installatie
Sommige oplossingen zijn meteen klaar voor gebruik. Je hoeft dan niets te installeren of downloaden. Je kunt direct starten met beeldbellen vanaf de website van de leverancier. Het is wel nodig om je te registreren.
Beeldbellen als onderdeel van een systeem
Het merendeel van de leveranciers biedt beeldbellen aan als onderdeel van een digitaal ondersteuningssysteem of communicatieplatform. Zie hiervoor de pagina over communicatieplatforms in de zorg.
Praktische hulp
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.
Als je een keuze hebt gemaakt voor een beeldbelprogramma, is de tweede uitdaging om zorgprofessionals en cliënten ermee te leren werken. Daarvoor heeft VitaValley een stappenplan ontworpen.
Op de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans vind je meer informatie over de waardebepaling en financiering van beeldschermzorg.