Patiënten fysiek ontmoeten voor controle kost veel tijd. Vaak kan dit ook op afstand, met hulp van telemonitoring. Aan de hand van de meetgegevens pas jij eventueel medicatie en begeleiding aan. Doordat je op afstand meekijkt houd je meer tijd en aandacht over voor andere patiënten. Verergeren klachten of wijken meetgegevens af? Dan krijg je direct een seintje.
Voorbeelden van telemonitoring zijn SanaCoach Hartfalen, Chipmunk en HartWacht. SanaCoach heeft een online platform waar patiënten informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling kunnen vinden. Zij vullen regelmatig een vragenlijst in over klachten, beperkingen en problemen. Bij Chipmunk kies je samen met je patiënt of je actief of passief wil deelnemen aan de thuismonitoring. Een actieve deelname geeft je toegang tot de meetgegevens. Is passieve deelname voldoende? Dan ontvang je elke maand een rapportage over de gezondheid van je patiënt. Lees meer over Chipmunk op de pagina voor zorgverleners. HartWacht is speciaal ontworpen voor cardiologen. HartWacht is géén vervanging van CVRM, maar kan je wel helpen om 2e lijns patiënten door te verwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts of de fysiotherapeut. Je meldt patiënten aan om HartWacht te gebruiken. Lees meer op de pagina speciaal voor behandelaars.
Telerevalidatie na ziekenhuisopname
CardioVitaal is een telerevalidatieprogramma voor patiënten na een opname voor een hartprobleem in het ziekenhuis. Naast dat de patiënt thuis zijn of haar waarden meet, werkt de patiënt via digitale modules aan de eigen gezondheid om nieuwe hartproblemen te verkleinen. Het programma duurt 3-4 maanden. Via het digitale platform kan de patiënt in contact te komen met lotgenoten. Ben je zorgverlener en heb je toegang tot het Zorgdomein? Dan kun je gebruik maken van het CardioVitaal hartrevalidatieprogramma. Anders kun je patiënten online aanmelden.
Ook bij andere aandoeningen
Een meer algemeen telemonitoring systeem is Thuismeten van Luscii. Bij Luscii ontvangen patiënten interactieve informatie in beeld en geluid om inzicht in de aandoening te stimuleren. Door de integratie met BeterDichtbij kent de app nog meer mogelijkheden, zoals het sturen van foto’s en herhaalrecepten of het aangaan van groepscommunicatie.
Luscii en andere telemonitoring en -begeleiding bieden niet alleen uitkomst bij hartaandoeningen. Je kunt het ook inzetten bij een (risico)zwangerschap, COPD, astma, diabetes en zelfs bij revalidatie.
Praktische hulp
Als zorgprofessional kan het soms lastig zijn om risico’s in te schatten. De U-Prevent is een handige tool om voor elke individuele patiënt het risico op het verkrijgen van een hart- of vaataandoening vast te stellen. Dit gebeurt op basis van allerlei onderzoeksdata. Zo kun je betere zorg op maat leveren. Meer informatie en handleidingen staan op de website van U-Prevent.
Benieuwd naar feiten en cijfers van telemonitoring bij hartfalen? Harteraad heeft een infographic over telebegeleiding gemaakt waarin de behoeften van mensen met hartfalen en adviezen voor zorgverleners zijn opgenomen.
Bij Cardiologie Centra Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een oplossing waarmee HartWacht, in samenwerking met ziekenhuizen, ook aan patiënten van die betreffende ziekenhuizen kan worden aangeboden. CCN staat altijd open voor gesprekken met geïnteresseerde partijen, neem contact op.
De implementatiekaart Telebegeleiding Hartfalen kan je helpen om bij jouw ziekenhuis of zorginstelling telebegeleiding mogelijk te maken. De kaart geeft antwoord op ‘hoe organiseer je telebegeleiding?’, ‘wat is de tijdsinvestering?’, ‘wat betekent dit voor de ict?’ en ‘hoe wordt het gefinancierd?’
Op de website van Luscii vind je meer informatie over de Thuismeten app. Zoals handleidingen en inloginstructies.
Wil je telemonitoring implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.