Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Zo integreer je een innovatie in je werkprocessen

30 nov 2020 artikel
Man met smartglass op bekijkt been van een cliënt

De Smart Glass-ambassadeur van Pieter van Foreest gebruikt de bril in zijn dagelijks werk

Hoe houd je het eerste enthousiasme van medewerkers over een innovatie vast? En hoe implementeer je de innovatie op een duurzame manier? Ouderenzorgorganisatie Pieter van Foreest gebruikt nu bijna twee jaar de Smart Glass, een bril voor videocommunicatie. Programmamanager Ad Blom vertelt hoe zij de bril in hun dagelijkse werkprocessen integreren.

Mogelijkheden laten zien en mensen uitdagen

Bij Pieter van Foreest is de bril geen doel op zich. Kwaliteit van zorg en welbevinden van de cliënt zijn dat wel. “We dagen onze medewerkers uit om na te denken over hoe de bril kan bijdragen aan kwaliteit en welbevinden”, zegt Ad. “Zo stimuleren we dat de vraag vanuit de medewerkers komt. Want we gaan de bril niet pushen. Medewerkers moeten een intrinsieke motivatie hebben om de bril te gebruiken. Ze moeten erin geloven.”

Om medewerkers te helpen, laat de organisatie verschillende mogelijkheden zien. “We hebben pilots gehad met wondzorgverpleegkundigen en psychologen die meekijken via de bril. Dat gaat al heel goed. Op dit moment loopt een pilot waarin de dienstdoende arts – via de bril – consult op afstand geeft.”

Ook heeft Pieter van Foreest sinds kort een innovatielab, een fysieke ruimte waar medewerkers technologische hulpmiddelen – zoals de Smart Glass – kunnen beleven en vragen kunnen stellen. En als een medewerker de bril in het dagelijks werk wil proberen, kan dat direct. Want Pieter van Foreest heeft – naast de vijftien brillen die continu in gebruik zijn – vijf brillen stand-by. Zodat er altijd één beschikbaar is.

Ambassadeurs en ‘superusers’ inzetten

Speciaal voor de Smart Glass heeft Pieter van Foreest een ambassadeur, een thuiszorgmedewerker die veel affiniteit met de bril heeft. Ad: “Hij geeft voorlichting en helpt collega’s om het proces handig in te richten. Bijvoorbeeld ‘hoe en wanneer laad ik de bril op?’. Dat doet hij op maat, want voor een wijkverpleegkundige in de buitendienst is dat anders dan voor een psycholoog die intramuraal werkt.” De ambassadeur is ook voor acute vragen bereikbaar. “Natuurlijk is hij ook gewoon met klanten bezig, maar de afspraak is dat hij altijd zo snel mogelijk reageert.”

Ad benadrukt dat niet iedere medewerker hulp van de ambassadeur nodig heeft. “We hebben ook ‘superusers’ die de bril als vanzelfsprekend gebruiken. Deze superusers zijn ‘onbewust bekwaam’, het kost ze geen moeite om de bril in hun werkproces te integreren. Andere medewerkers kunnen veel van hen leren. Daarom delen we de voorbeelden van de superusers zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld door ze over hun manier van werken te laten vertellen op symposia.”

Experimenteren en kansen pakken

Toen Pieter van Foreest net met de Smart Glass begon, lag bij een aantal locaties of afdelingen een bril, “klaar voor gebruik door elke medewerker”, vertelt Ad. “Nu gaan we de brillen steeds meer aan vaste gebruikers koppelen, bijvoorbeeld een wondzorgverpleegkundige. Zij geeft bij collega’s aan dat ze wil meekijken via de bril. Het is een subtiel verschil, maar een collega die zegt ‘dit is de manier waarop ik wil werken’ stimuleert de acceptatie enorm.”

Ook heel stimulerend zijn de kansen die zich zomaar voordoen, mits je ze grijpt. Covid-19 is zo’n kans. “In eerste instantie zagen we alleen de belemmeringen door Covid: de ambassadeur kan collega’s minder makkelijk begeleiden, we kunnen geen symposia organiseren, we hebben andere dingen aan ons hoofd. Totdat we merkten dat het juist ook nieuwe impulsen geeft. Omdat het vanwege Covid beter is om zo min mogelijk mensen op locatie te laten komen, gaan we nu bijvoorbeeld audits doen met de bril. Ook mooi is de meerwaarde van de bril voor eenzame bewoners. Via de bril kunnen familieleden hen deelgenoot maken van de dingen die ze doen.”

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

 

Gerelateerde blogs

  • Implementatie bij zorginstelling

Samen zorgen voor de zorg van morgen

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer
  • Implementatie bij zorginstelling

Een zorgingenieur slaat de brug tussen de zorg en de techniek

Zorgtechnologie is een steeds vanzelfsprekender onderdeel van het zorgproces. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Dan is het fijn als iemand alle...

Lees meer
  • Implementatie bij zorginstelling

Van idee naar doen: de rol van de implementatiecoach

“Een implementatiecoach is een beetje lui”, zegt Wibo Langeveld, coach en trainer bij STUIM en Het Gezonde Net. “Want hij laat anderen bewegen.” En...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Live meekijken met de slimme bril

Eenvoudig samen voor een cliënt of patiënt zorgen
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch Monitoring & Controle

Meer blogs over