Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Tips, advies en hulp

Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek

17 jul 2021 artikel
Oudere man oefent een gesprek met een arts.

Foto: Oefendokter

Als zorgverlener en patiënt samen beslissen over de zorg, slaan behandelingen beter aan. Maar niet elke patiënt gaat even makkelijk het gesprek met ‘de dokter’ aan. En ook zorgverleners weten niet altijd hoe ze het gesprek met hun patiënt op gang brengen. Gelukkig zijn er allerlei (digitale) manieren om het gesprek goed voor te bereiden. Voor patiënten én zorgverleners.

Patiënten: oefenen helpt

Samen beslissen over de juiste behandeling heeft veel voordelen. Zoals meer vertrouwen in de behandeling en hogere therapietrouw. En dat vertaalt zich door naar de resultaten van een behandeling. Het is dus zaak dat patiënten zich goed voorbereiden op een gesprek met hun zorgverlener. Want dat voorkomt dat ze dingen vergeten te vragen, te vertellen of te onthouden. Patiënten kunnen het gesprek op verschillende manieren oefenen. Bijvoorbeeld door te kijken hoe een ander het doet. In de video’s van Luistertijd gaan acteurs het gesprek aan met een arts. Ook de fotostrips van Praten met je dokter beelden gesprekken van patiënten met zorgverleners uit. Na elke strip volgt een handige tip. In het online spel De Oefendokter doen patiënten zélf een gesprek met de dokter na, door vragen en antwoorden te kiezen.

Spiekbriefjes en goede vragen

Op de websites van zorgverzekeraars PZP en CZ kunnen patiënten spiekbriefjes downloaden, voor tijdens het gesprek met de zorgverlener. De spiekbriefjes zijn toegespitst op verschillende situaties: gezondheidsklacht, uitslag en diagnose, behandeling, operatie, thuiskomst na opname en controle. Ook is er een spiekbriefje met algemene tips. Op begineengoedgesprek.nl vinden patiënten informatie over wat de dokter wil weten en wat belangrijk is om te vragen. Handig is ook 3goedevragen.nl. Want om alles goed op een rijtje te krijgen hoeft een patiënt eigenlijk maar drie vragen te stellen.

Keuzehulp handig voor patiënt én zorgverlener

Een keuzehulp ondersteunt arts én patiënt. De keuzehulpen van bijvoorbeeld PATIENT+ en ZorgKeuzeLab worden samen met en in opdracht van zorgverleners, zorginstellingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntenverenigingen gemaakt. Via de online keuzehulp krijgen zowel patiënt als zorgverlener inzicht in de persoonlijke situatie en de voorkeuren van de patiënt. Na het invullen van de keuzehulp beschikt de patiënt over goede informatie en weet de patiënt beter wat bij zijn of haar situatie past. De zorgverlener krijgt een samenvatting van de antwoorden van de patiënt. Zodat ze samen goed geïnformeerd het gesprek kunnen beginnen.

Meer informatie met gerichte vragenlijsten

Ook de Improve app richt zich op betere informatievoorziening van patiënt en zorgverlener. Via Improve stuurt de zorgverlener de patiënt gerichte vragenlijsten. De patiënt beantwoordt de vragen in alle rust thuis op de telefoon of de tablet. De zorgverlener leest de antwoorden. Beiden zijn nu beter voorbereid op een gesprek. Het Radboudumc gebruikt de Improve app om via vragenlijsten de invloed van de ziekte én de behandeling op het leven van de patiënt te volgen.

Gespreksvaardigheden van zorgverleners

Voor zorgverleners die hun gespreksvaardigheden willen verbeteren is er de gratis e-learning ‘Goed in Gesprek’ van Zorg voor Beter. Aan de hand van 22 vragen leren zorgverleners meer over goed in gesprek gaan en misverstanden voorkomen.

Bekijk in onderstaande video hoe de oefendokter werkt:

Gerelateerde blogs

  • Tips, advies en hulp

5 innovatietips van een pro

Jos Knaapen is programmamanager innovatie bij Isala, maar liever noemt hij zichzelf ‘innovatiefiguur’. Als geuzennaam, want hij doet alles: hij is...

Lees meer
  • Tips, advies en hulp

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je...

Lees meer
  • Tips, advies en hulp

Zo verbeter je digitale vaardigheden

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden...

Lees meer

Meer blogs over