Innovatie mag een prominentere plek innemen in het onderwijs, aldus Job. “Het is de taak van het onderwijs om studenten te leren wat het werk inhoudt. Dat betekent dat het onderwijs de studenten ervan moet doordringen dat hun werk er tijdens hun loopbaan enorm anders gaat uitzien. Door alle technologische ontwikkelingen. Daar moet je ze op voorbereiden. Bij voorkeur al in het eerste jaar.” Professionals creëren die kunnen meegaan in de ontwikkelingen, noemt Job het.
Zet technologie en innovatie niet apart
“Het curriculum van bijvoorbeeld hbo-V is in steen gebeiteld”, vervolgt Job. Hoe vind je dan ruimte voor meer technologie en innovatie? “Door het niet apart te zetten. Het moet een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg en dus ook het onderwijs worden.”
Samenwerken op inhoudelijke thema’s
Job: “Om innovatie en technologie normaal te maken, moet je het samen duurzaam en structureel oppakken. Dus geen losse projecten meer, maar samenwerken op inhoudelijke thema’s. Zoals langer thuis wonen. En niet meer innoveren binnen de muren van één organisatie, maar met meerdere organisaties tegelijk.” Dat is precies wat het mbo, hbo en heel veel zorgorganisaties in Friesland nu gaan doen.. “Zorgorganisaties werken al samen in Anders werken in de Zorg Fryslân en zoeken vanuit daar contact met het onderwijs. Wij zoeken juist contact met de praktijk vanuit ons nieuwe onderwijsconcept ‘design based education’, waarin het leren van praktijkervaringen centraal staat. Dat komt nu bij elkaar.”
Friesland is hier overigens niet uniek in. “Vanuit de werkgroep Onderwijs van de coalitie Digivaardig in de Zorg hebben we voor een prijsvraag voorbeelden opgevraagd van samenwerkingen tussen zorg en onderwijs op het gebied van innovatie”, vertelt Job. “De inzendingen kwamen uit het hele land.”
VR-scenario’s om van te leren
De leerscenario’s op de VR-bril die studenten verpleegkunde van Fontys Hogescholen in Eindhoven maakten zijn zo’n voorbeeld. De scenario’s gaan in op praktijksituaties in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Via de VR-bril kom je in zo’n praktijksituatie terecht en moet je keuzes maken. En die kunnen goed of fout zijn. Daar leer je van! De scenario’s zijn geschikt voor zowel studenten als verpleegkundigen. ETZ en Fontys zijn enthousiast. De volgende vijf scenario’s zijn al in de maak.
Data delen die de eerste lijn ondersteunt
Studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) zijn actief betrokken bij de doorontwikkeling van Prysma, een digitaal portaal dat het delen van data tussen zorgverleners in de eerste lijn ondersteunt. Het doel is de interdisciplinaire samenwerking bij thuisrevalidatie te bevorderen.
Digitale communicatie bevorderen
In de regio Zwolle werken Medrie, een regio-organisatie voor huisartsen, en het Deltion College samen. Hun doel is de digitale communicatie tussen patiënten en huisartsen te bevorderen. In de wachtkamers van de huisartsenpraktijken helpen doktersassistenten in opleiding patiënten met de toegang tot het patiëntenportaal. Via gastlessen en practica zijn de assistenten in opleiding hierop voorbereid. Zo helpen de studenten de huisartspraktijken en doen ze meteen ook ervaring op in de praktijk.
Turkse Anne
Mediastudenten van ROC van Twente ontwikkelden een animatievideo met instructies in het Turks voor het gebruik van zorgtablet Anne4Care. Een mooie samenwerking tussen de doelgroep licht dementerende Nederlands-Turkse ouderen, zorginstelling Imean en Virtask, de ontwikkelaar van Anne4Care en het onderwijs.
De vier voorbeelden deden mee aan een prijsvraag van de werkgroep Onderwijs van de coalitie Digivaardig in de Zorg. De winnaars werden bekend gemaakt op het ICT&Health congres op 9 mei 2022. Lees het verslag.