Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Domotica in de zorg: 5 slimme innovaties

12 mei 2022 artikel
Domotica in de zorg voorbeeld: vrouw zit achter laptop en luistert naar spraakassistent

Met domotica in de zorg kunnen zorgmedewerkers leuker en efficiënter werken en cliënten zelfstandiger leven. Domotica zijn allerlei technische hulpmiddelen die taken in en om het huis automatiseren. En zo iemands zorg makkelijker maken en de veiligheid vergroten. In deze blog bespreken we 5 voorbeelden van domotica in de zorg en hoe je ze in kunt zetten. Van een simpele robotstofzuiger tot een slim observatiesysteem met sensoren.

Slimme medicijndispenser

De slimme medicijndispenser herinnert iemand er met een alarm aan om op tijd medicatie in te nemen. Wat zo slim is aan de dispenser, is dat het precies de juiste medicijnen uitgeeft op het juiste tijdstip. En dat er een signaal naar de zorgaanbieder gaat als de medicijnen niet worden uitgenomen. Zo kan een cliënt niet per ongeluk de verkeerde pillen of onjuiste dosis nemen. Deze domotica in de zorg wordt met name ingezet voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen. 

Spraakassistent

Een spraakassistent is een computerstem die kan helpen bij alledaagse dingen. Zo kan een spraakassistent als geheugensteun dienen: het kan iemand herinneren aan medicijnen, een afspraak, om iets te eten of drinken. En je kunt zelf ook vragen stellen aan de spraakassistent, of om hulp roepen bij nood. Als andere (zorg)domotica aan de spraakassistent is gekoppeld kun je ook opdrachten geven. Bijvoorbeeld om het licht uit te doen of de gordijnen te sluiten. Door die diverse functionaliteiten is een spraakassistent breed in te zetten. Zowel bij mensen met dementie, autisme of een verstandelijke beperking voor meer dagstructuur, als bij mensen met beperkte mobiliteit om taken te automatiseren. 

Leefstijlmonitoring

Met leefstijlmonitoring kunnen mantelzorgers en zorgprofessionals op afstand een oogje in het zeil houden bij een cliënt. Het is een systeem dat bestaat uit simpele sensoren die registreren welke deuren of ruimtes gebruikt worden en hoe vaak. Denk aan de koelkastdeur om te bepalen of iemand heeft gegeten, de badkamerdeur om te bepalen hoe vaak iemand het toilet gebruikt of de voordeur om te bepalen of iemand ‘s nachts is gaan dwalen. Deze vorm van domotica in de zorg kan bijvoorbeeld worden ingezet voor thuiswonende mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Slimme rookmelders

Een slimme rookmelder is een simpel, maar belangrijk voorbeeld van domotica in de zorg. Met een slimme rookmelder gaat er automatisch een seintje naar iemands buren en naasten in geval van brand. Zo kan er direct hulp worden ingeschakeld voor iemand die niet zelf in staat is om bij brand het huis te verlaten, of de situatie niet goed in kan schatten. In te zetten bij onder andere mensen met beperkte mobiliteit en dementie.

Robotstofzuiger

De robotstofzuiger is een draadloos apparaat dat zelf zijn weg vindt door het huis en de ruimte stofvrij maakt. Niet alleen handig voor wie geen tijd of zin heeft om schoon te maken, maar ook voor wie dit lichamelijk niet kan. De robotstofzuiger is een typisch voorbeeld van domotica in de zorg en kan voor een grote doelgroep worden ingezet. Denk aan mensen met weinig energie of slechte mobiliteit door een ziekte of lichamelijke beperking, of mensen met dementie.

Meer domotica in de zorg

Benieuwd naar meer voorbeelden van domotica in de zorg? Of zou je de innovaties graag eens willen uitproberen? Ga dan eens op bezoek bij een ervaarlocatie. Er zijn er meer dan 30 in Nederland, dus grote kans dat er een bij jou in de buurt is. Bij een ervaarlocatie, of een 'slim huis', is allerlei domotica geïnstalleerd ter demonstratie. Zo kun je dus zelf zien en ervaren hoe het werkt. Bekijk de lijst met ervaarlocaties hier. Voor meer informatie over het implementeren van domotica in de zorg kun je ook terecht op de website van Zorg voor Beter.

Gerelateerde blogs

  • Gebruik van zorginnovaties

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij tanteLouise:...

Lees meer
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat – is...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle Preventie & Veiligheid Mantelzorg

Slimme medicijndispensers

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid Behandeling & Verzorging Monitoring & Controle

Brandveilig wonen bij dementie of beperking

Slimme rookmelders, hittemelders en blussystemen
Preventie & Veiligheid

Robotstofzuiger

Zelf stofzuigen hoeft niet meer
Preventie & Veiligheid

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis
Preventie & Veiligheid Mantelzorg