Je cliënten willen vaak graag zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis blijven wonen. Met leefstijlmonitoring kun je hen op afstand in de gaten houden. Zo hoef je alleen in te grijpen wanneer iemand afwijkend gedrag laat zien. Zo kun je je richten op andere zorgtaken. Daarnaast heb je zicht op wanneer het slechter met iemand gaat. Dit helpt om crisissituaties te voorkomen. Je kan leefstijlmonitoring ook als extra ondersteuning inzetten in zorginstellingen en verpleeghuizen.
De sensoren worden in de woning van de cliënt geplaatst. Een alternatief is een slim horloge waar de sensoren al in zitten. Zo'n horloge meet het slaapgedrag, bewegingen en activiteiten. De sensoren geven hun metingen door aan een slim computerprogramma. Deze berekent of wat iemand doet gebruikelijk is of niet. Dit kan doordat het systeem eerst een paar weken het dagelijkse leefpatroon meet (een nulmeting). Als de sensoren na die testperiode gedrag meten dat afwijkend is, dan kan je dit als zorgverlener zien. Vaak gebeurt dit met stoplicht-kleuren in een app. Groen betekent geen wijziging ten opzichte van het dagelijkse patroon, rood is een afwijking. De gegevens die het systeem meet worden alleen naar mensen gestuurd die daarvoor toestemming hebben gekregen, zoals zorgverleners, familie, vrienden of mantelzorgers.
Dementie
Je kan leefstijlmonitoring bij dementie al vroeg in het proces inzetten, want het systeem helpt je in de gaten houden of en wanneer het slechter gaat met de cliënt. Zo kun je op tijd passende maatregelen treffen. Je kunt bijvoorbeeld zien wanneer de persoon slechter gaat eten, wanneer het slaap- en waakritme verandert, wanneer de persoon begint te dwalen door de woning of wanneer de hoeveelheid beweging verandert. Door de langzame achteruitgang van dementie worden zulke veranderingen veelal niet opgemerkt; met leefstijlmonitoring gebeurt dit wel.
Lichte beperking
Ook voor alleenwonende cliënten met een lichte beperking kan leefstijlmonitoring helpen. De sensoren maken namelijk geen onderscheid tussen verschillende bewoners. Een bezoeker is geen probleem. De monitoring verwart dat niet met een afwijkend leefpatroon.
Let op: er zijn ook systemen (die vaak ook leefstijlmonitoring genoemd worden) die (ook) alarm slaan als er een noodgeval is. Op onze pagina over personenalarmering met slimme sensoren lees je hier meer over.
Voorbeelden van systemen waarbij de sensoren in huis worden geplaatst zijn Sensara Homecare, Jane en cAlarmSense. Daarnaast is er Vivago, dat werkt met een slim horloge.
Leefstijlmonitoring via bestaande apparaten
De app 'Are you okay today?' leest het stroomgebruik van slimme apparaten in huis af. De app monitort zo constant of alles goed gaat. Deze koppel je aan de apparaten van je cliënt. Hoe meer slimme apparaten, hoe beter het werkt. Het is een zelflerend systeem en leert het normale dagelijkse gebruikspatroon. Via de app zie je of er een afwijking in het patroon is.
Praktische hulp
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'. Op de website van ‘Are you okay today’ vind je een lijst met apparaten waarmee de app samenwerkt.
Voor meer informatie over leefstijlmonitoring, zie het onderdeel ‘leefstijlmonitoring’ op de website van Vilans.
Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf).
Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met leefstijlmonitoring? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling:
• ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800