Meestal wordt je bloeddruk gemeten bij de huisarts of medisch specialist. Je kunt dan onbewust last hebben van een beetje spanning. Daardoor wordt je bloeddruk hoger dan normaal. Je krijgt dus een beter beeld als je zelf je bloeddruk meet. Zo kun je bijvoorbeeld in de gaten houden of aanpassingen in je levensstijl of bepaalde medicijnen het gewenste effect hebben.
Er zijn veel verschillende soorten bloeddrukmeters voor thuis. Zo zijn er bovenarm-bloeddrukmeters, polsbloeddrukmeters en 24-uurs bloeddrukmeters. Sommige werken automatisch, andere handmatig. Op de website van Thuisarts.nl lees je precies hoe je zelf je bloeddruk kunt meten. Je kunt daar ook een handig bloeddruk-dagboek downloaden. Een bloeddrukmeter voor thuis is verkrijgbaar bij de elektronicazaak, grotere drogist of thuiszorgwinkel. Bekijk hier voorbeelden van goede bloeddrukmeters. Je kunt ze online kopen bij de bloeddrukmeterswebshop of de bloeddrukmeter.shop, die ook een online keuzehulp aanbiedt.
Als je begint met het zelf meten van de bloeddruk, is het handig om een paar dagen te oefenen. Zo kun je rustig wennen aan het meten en zijn de resultaten later betrouwbaar. Er zijn eerst ook enkele metingen nodig om je gemiddelde bloeddruk te bepalen. Als je zelf je bloeddruk wilt gaan meten, is het handig om dat te bespreken met je huisarts. Die kan je helpen met het kiezen van de juiste bloeddrukmeter. Soms kun je ook een bloeddrukmeter lenen van de huisarts, een gezondheidscentrum of via de thuiszorg.
Vergoeding
Bloeddrukmeters voor thuis worden niet vergoed.
Praktische hulp
Voor hulp bij het kiezen van een bloeddrukmeter, zie de handige keuzehulp 'Bloeddrukmeter kopen' van de Hartstichting.
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een bloeddrukmeter? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.