Overslaan en naar de inhoud gaan

Wekkers voor doven en slechthorenden

Op tijd je bed uit met trillen

Wekker op een nachtkastje met daaraan een trilschijf die op het bed onder het kussen is geplaatst

Er zijn speciale wekkers voor doven en wekkers voor slechthorenden. Deze wekkers trillen hard, flitsen of maken extra hard geluid. De wekkers werken op stroom, via het stopcontact of met batterijen. 

Informatie voor zorggebruikers

Als je doof of slechthorend bent, is het lastig wakker worden met het geluid van een gewone wekker. Een harde tril, lichtflits of hard geluid werkt vaak wel. Er zijn speciale wekkers die dit doen. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je je verslaapt.

De Bellman Wekker of de Sonic Boom zijn voorbeelden van wekkers die fel licht, hard geluid en trillen combineren. Ook kun je een trilschijf aansluiten die je onder je kussen legt. Wanneer je wekker afgaat, trilt de schijf waardoor je wakker wordt. Je kunt de Bellman via een ander apparaat ook verbinden met je telefoon, babyfoon of brandalarm. Dat zorgt ervoor dat de wekker ook reageert als een van die andere apparaten afgaat. De wekker is online te koop

Apparaat voor trilling onder je kussen

Er zijn ook meer eenvoudige trilwekkers voor doven en slechthorenden, zoals van SmartShaker (Engels) of de wekkerklok TCL410 (Engels). De draadloze trilschijf leg je onder je kussen en verbind je met de wekker, of met de app op je telefoon (bij de SmartShaker). Wanneer de wekker afgaat, gaat de trilschijf trillen.

Let op: als je vermoedt dat je slechthorend bent, laat dan je gehoor testen bij een audicien of huisarts. Zij geven je deskundig advies.

Voor nog meer alternatieven, kun je online zoeken op bijvoorbeeld ‘trilwekker’ of ‘wekker met trilschijf’. 

Vergoeding

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een trilwekker. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Op de website van iLuv staan handleidingen voor de verschillende wekkers, waaronder de SmartShaker.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze wekkers? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als je cliënt doof of slechthorend is, wordt diegene niet wakker van een normale wekker. Dan moet je hem of haar ’s ochtends vaak zelf wakker maken. Met een speciale wekker hoeft dat niet meer. Zo staat je cliënt zelf op en hou jij tijd over voor andere zorgtaken.

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor