Hoe gaat het met jouw gezondheid? Je kunt natuurlijk niet in je lichaam kijken. Maar er zijn wel betrouwbare testen die je zelf thuis kunt afnemen. Handig als je niet naar de huisarts of GGD toe kan. Zo heb je meer regie over hoe gezond je bent.
Je kunt verschillende soorten testen doen. Belangrijk is wel dat je de resultaten die uit de test komen, kunt begrijpen.
Zelf je gezondheid meten en verbeteren
Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je inzicht in hoe gezond jouw lichaam is. Je maakt een persoonlijk account aan op hun website. Je vult de vragenlijst in, dit duurt ongeveer een half uur. Daarna kun je ervoor kiezen om thuis verschillende testen te doen, bijvoorbeeld een bloedsuiker- of urinetest. Deze tests krijg je via de post thuis gestuurd en neem je zelf af. Daarna verpak je ze in het meegeleverde verzendmateriaal en stuur je ze per post naar het laboratorium. Binnen twee weken ontvang je dan jouw persoonlijk gezondheidsrapport. Hierin staan de resultaten van de test. Er staat ook in of je een verhoogd risico loopt op bepaalde aandoeningen en zo ja, welke. Ook krijg je advies over hoe je je gezondheid kunt verbeteren.
Je hersenen testen
Als je meer wilt leren over de gezondheid van je hersenen, vul je de korte vragenlijst van MijnBreincoach in. De uitslag vertelt je wat je kunt doen om de kwaliteit van je hersenen te verbeteren. De bijbehorende app helpt je vervolgens om hier elke dag aan te werken.
Huidklachten vergelijken
Heb je huidklachten? Op deze pagina lees je hoe je zelf kunt meten of je een huidaandoening hebt.
Zelf een soa-test afnemen
Voor verschillende soa’s kun je thuis zelf een betrouwbare test afnemen. Deze komt via de post in een onopvallende verpakking. Na afname stuur je hem naar het laboratorium. Je krijgt ook een code bij je bestelling. Deze voer je in op de website om de uitslag te zien. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak met je huisarts. Op de website van Soa Aids Nederland vind je meer informatie en betrouwbare thuistestaanbieders.
Heb je advies nodig over of je wel of geen soa-test moet doen? Maar is de drempel te hoog om naar de huisarts of GGD te gaan? Bij Advies.chat krijg je anoniem online advies. Je vult eerst een vragenlijst in. Daarna geeft de chatrobot je deskundig advies, gebaseerd op jouw antwoorden.
Vergoeding
De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door sommige verzekeraars en werkgevers vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar of werkgever. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een soa-test.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een thuistest? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.