Overslaan en naar de inhoud gaan

Test je gezondheid zelf

Verschillende gezondheidstests voor thuis

Vrouw zit achter haar laptop.

Er zijn betrouwbare gezondheidstests die je zelf thuis kunt afnemen. Hiermee test je thuis zelf je gezondheid en test je of je risico’s loopt op bepaalde aandoeningen. Zowel lichamelijk als mentaal. Je krijgt de test per post thuisgestuurd. Je neemt de test af en stuurt de monsters per post naar het laboratorium. Online zie je de uitslag binnen enkele dagen.

Informatie voor zorggebruikers

Hoe gaat het met jouw gezondheid? Je kunt natuurlijk niet in je lichaam kijken. Maar er zijn wel betrouwbare testen die je zelf thuis kunt afnemen. Handig als je niet naar de huisarts of GGD toe kan. Zo heb je meer regie over hoe gezond je bent.  

Je kunt verschillende soorten testen doen. Belangrijk is wel dat je de resultaten die uit de test komen, kunt begrijpen.

Zelf je gezondheid meten en verbeteren

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je inzicht in hoe gezond jouw lichaam is. Je maakt een persoonlijk account aan op hun website. Je vult de vragenlijst in, dit duurt ongeveer een half uur. Daarna kun je ervoor kiezen om thuis verschillende testen te doen, bijvoorbeeld een bloedsuiker- of urinetest. Deze tests krijg je via de post thuis gestuurd en neem je zelf af. Daarna verpak je ze in het meegeleverde verzendmateriaal en stuur je ze per post naar het laboratorium. Binnen twee weken ontvang je dan jouw persoonlijk gezondheidsrapport. Hierin staan de resultaten van de test. Er staat ook in of je een verhoogd risico loopt op bepaalde aandoeningen en zo ja, welke. Ook krijg je advies over hoe je je gezondheid kunt verbeteren. 

Je hersenen testen

Als je meer wilt leren over de gezondheid van je hersenen, vul je de korte vragenlijst van MijnBreincoach in. De uitslag vertelt je wat je kunt doen om de kwaliteit van je hersenen te verbeteren. De bijbehorende app helpt je vervolgens om hier elke dag aan te werken.

Huidklachten vergelijken

Heb je huidklachten? Op deze pagina lees je hoe je zelf kunt meten of je een huidaandoening hebt. 

Zelf een soa-test afnemen

Voor verschillende soa’s kun je thuis zelf een betrouwbare test afnemen. Deze komt via de post in een onopvallende verpakking. Na afname stuur je hem naar het laboratorium. Je krijgt ook een code bij je bestelling. Deze voer je in op de website om de uitslag te zien. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak met je huisarts. Op de website van Soa Aids Nederland vind je meer informatie en betrouwbare thuistestaanbieders.

Heb je advies nodig over of je wel of geen soa-test moet doen? Maar is de drempel te hoog om naar de huisarts of GGD te gaan? Bij Advies.chat krijg je anoniem online advies. Je vult eerst een vragenlijst in. Daarna geeft de chatrobot je deskundig advies, gebaseerd op jouw antwoorden.

Vergoeding 

De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door sommige verzekeraars en werkgevers vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar of werkgever. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een soa-test.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een thuistest? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Sommige gezondheidstests kunnen je patiënten zelf thuis afnemen. Hiervoor hoeven ze niet naar de praktijk of kliniek te komen. Hierdoor hou je meer tijd over voor andere zorgtaken.

Thuis waarden controleren

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck kan je patiënt controleren hoe gezond zijn of haar lichaam is. De check bevat modules voor de preventie en tijdige diagnostiek van hart- en vaatziekten, diabetes, nier- en longziekten, psychische welzijn en kanker. De check kijkt alleen naar het risico op ziekteprocessen die, als ze vroegtijdig ontdekt worden, ook daadwerkelijk behandeld kunnen worden. De check stelt geen diagnoses voor bepaalde aandoeningen. Uit de uitslag van de check kan blijken dat het verstandig is om een preventief vervolgonderzoek te laten doen. Dit preventieve onderzoek wordt in zo’n geval geadviseerd om ziekte uit te sluiten of in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Iemand met een gedefinieerd verhoogd risico wordt volgens de NHG-richtlijnen doorverwezen naar de huisarts of bedrijfsarts. Als huisarts kun je altijd bepalen of de persoon volgens jouw professionele inzicht een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek. 

Thuis een soa-test afnemen

Als huisarts kun je patiënten zelf testen op soa’s, of hen doorverwijzen naar een van de aanbieders die zelftesten verkopen. Dit zijn dezelfde testen als de testen die je in de praktijk afneemt. Je kunt patiënten doorverwijzen naar de website van Soa Aids Nederland. Daar vind je alle betrouwbare thuistestaanbieders.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.