Overslaan en naar de inhoud gaan

Snel medische informatie en richtlijnen opzoeken

Online kennisbank voor zorgverleners

Arts heeft tablet in zijn handen

Er zijn speciale apps en websites met uitgebreide medische informatie en richtlijnen. Denk aan alle eerstelijns diagnostische onderzoeken die je kunt laten uitvoeren. Of diagnoses die je kunt stellen, en behandelrichtlijnen die erbij horen. De online kennisbanken zijn voor zorgverleners en zijn gratis te gebruiken. De app moet je downloaden. Voor de website hoef je niks te installeren.

Bekijk in deze video hoe zo´n kennisbank werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Een medische kennisbank helpt jouw zorgverlener op allerlei vlakken. Zoals bij het stellen van de juiste diagnose. Of bij het maken van een behandelplan. In de kennisbank kan je zorgverlener opzoeken wat het beste bij jouw situatie past. Zo krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Vraag aan je zorgverlener of hij of zij al een medische kennisbank gebruikt.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Je wilt vaak snel de juiste medische informatie hebben. Maar er is heel veel informatie. In een online kennisbank vind je snel wat je zoekt. Zo kun je jouw cliënten of patiënten snel de juiste zorg bieden.

Er zijn verschillende online kennisbanken. Zowel apps als websites. Een voorbeeld van een website is Arts Portaal. Deze kennisbank is voor en door huisartsen opgezet. Het werkt als zoekmachine. Je typt een bepaalde ziekte of klacht in. De zoekmachine geeft je van iedere richtlijnmaker de bijbehorende informatie. De website is overal en gratis te openen. Arts Portaal brengt richtlijnen en medische informatiebronnen samen. Deze zijn onder andere van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), het RIVM en het Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap (KNMG). 

Een voorbeeld van een app is die van Saltro. Deze kun je op meerdere telefoons en/of tablets downloaden. Per apparaat log je eenmalig in met je AGB-code. De app bevat het SAN-Memoboek. Dit is een compleet overzicht van diagnostische onderzoeken in de eerste lijn. Hierin zoek je op welke eerstelijns diagnostische onderzoeken en (functie)onderzoeken er per onderzoekslocatie zijn. Ook zie je wat de kosten zijn. De app helpt je ook bij het aanvragen van diagnostiek en bij het informeren van je patiënt.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

De 10 minuten die ik als huisarts voor mijn patiënt heb, is ontzettend kort. En ik moet meerdere keren per dag kleine dingen opzoeken. Bijvoorbeeld de dosering van een medicijn of als ik een plaatje wil laten zien tijdens de uitleg aan een patiënt. Met Arts Portaal ben ik binnen twee muiskliks bij de juiste informatiebron.
Huisarts Pim Keurlings, mede-oprichter Arts Portaal
Lees het verhaal van huisartsen Pim Keurlings en Thomas Mancini over Arts Porta…

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.