Overslaan en naar de inhoud gaan

Slim deurslot of slimme sleutelkluis

Een makkelijke en veilige voordeursleutel

Mobiele telefoon wordt bij voordeurslot gehouden
Mobiele telefoon wordt bij een slim cilinderslot gehouden

Er zijn hulpmiddelen waarmee je via een app toegang tot de voordeur kunt krijgen. Zoals een slimme sleutelkluis en een slim deurslot. De sleutelkluis hang je aan de buitenkant van het huis of naast de voordeur. Je sleutel hang je erin. Het slimme deurslot opent wanneer het een signaal ontvangt van de digitale sleutel. Dit kan een app, afstandsbediening of echte sleutel met elektronica zijn. 

Bekijk deze video over het gebruik van een digitaal deurslot:

Informatie voor zorggebruikers

Als je hulp aan huis nodig hebt, deel je de voordeursleutel vaak met een hoop mensen. Dat is niet altijd handig: sleutels kunnen kwijtraken of in verkeerde handen komen. Met een digitaal slim deurslot of slimme sleutelkluis bepaal je altijd zelf wie er toegang tot je huis heeft, en wanneer. Dat is fijn voor jezelf en handig voor zorgprofessionals: zij hoeven dan niet ergens de sleutel op te halen.

De slimme sleutelkluis is zichtbaar aan de buitenkant. Het slimme deurslot is dat niet, omdat deze aan de binnenkant van de deur zit. Wel kun je de slimme sleutelkluis gemakkelijker monteren. Voorbeelden van slimme sleutelkluizen zijn Clavisio Smart en Phoniro.

Een slim deurslot heeft een klein motortje die open- of dichtdraait bij het signaal van de digitale sleutel. Er zijn diverse aanbieders, deze kun je vinden als je online zoekt op ´slimme sloten´. Zo is slimmedeursloten.nl een handige site waarop verschillende merken te vinden zijn. Er zijn ook slimme cilindersloten die er van buiten hetzelfde uitzien als een gewoon cilinderslot. Deze open je ook met een app of gewone voordeursleutel.

Openen met een app

Bij slimme sloten die met een app werken, kun je zelf in de app bijhouden wie je wel of geen toestemming geeft om binnen te komen. Ook kun je voor de gebruikers tijden instellen wanneer ze binnen kunnen komen. Bijvoorbeeld alleen overdag of wanneer jij thuis bent. Zo hou je zelf alle controle en kunnen er ook geen sleutels meer kwijtraken.

Informeer bij de thuiszorg of zij een slimme sleutelkluis of slim deurslot aanbieden. Deze worden vaak verhuurd in combinatie met personenalarmering.

Vergoeding

Slimme sloten of een slim sleutelkluisje worden niet vergoed. 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van slimme sleutelkluis of slim deurslot? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Let er bij de aanschaf van een slim slot of het huren via een zorgorganisatie op dat deze voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De op deze pagina genoemde slimme sloten voldoen hieraan. De meeste slimme sloten die via een zorgorganisatie worden aangeboden, voldoen hier ook aan.

Informatie voor zorgprofessionals

 

Als je bij veel cliënten thuis langskomt om zorg te verlenen, ben je regelmatig tijd kwijt aan het ophalen en terugbrengen van sleutels. Of je hebt een grote bos met sleutels waarbij je elke keer moet zoeken naar de juiste. Met een slimme sleutelkluis en slim deurslot bepaalt je cliënt wanneer je het huis in kunt. Handig, want zo hoef je niet meer ergens anders de sleutel op te halen.

Als de zorgorganisatie de slimme sleutelkluis of slimme deursloten gebruikt, kan de organisatie zien welke zorgmedewerker er wanneer de woning naar binnen is gegaan. 

Het slimme deurslot is niet zichtbaar aan de buitenkant, omdat deze aan de binnenkant van de deur zit. De slimme sleutelkluis is dat wel, die hangt buiten. Voorbeelden van slimme sleutelkluizen zijn Clavisio Smart en Phoniro.

Een slim deurslot heeft een klein motortje. Deze draait open of dicht bij het signaal van de digitale sleutel. Er zijn diverse aanbieders. Zoek hiervoor online op ´slimme sloten´. Een handige site is slimmedeursloten.nl, hier vind je verschillende merken. Er zijn ook slimme cilindersloten. Deze zien er van buiten hetzelfde uit als een gewoon cilinderslot. Deze open je ook met een app of gewone voordeursleutel.

Openen met een app

Heeft je cliënt een slim slot met een app? Dan bepaalt hij of zij zelf wie er wel of geen toestemming heeft om binnen te komen. Je cliënt kan ook tijden instellen wanneer je wel of niet binnen kan komen. Bijvoorbeeld alleen overdag of wanneer de cliënt thuis is. Zo houdt je cliënt zelf alle controle en kunnen er ook geen sleutels kwijtraken.

Praktische hulp

Wil je een slim deurslot of slimme sleutelkluis implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met het slimme deurslot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Het voorkomt onrust bij cliënten, doordat cliënten geen verkeerde kamers binnenlopen.
projectleider, praktijkcasus intramuraal gebruik sleutelkluizen
Naar de rapportage "Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg" (pdf)