Overslaan en naar de inhoud gaan

Reuma apps

Grip op je reuma met behulp van apps

man trekt elastische knie brace aan
screenshot van de Reuma App

Er zijn diverse apps die je helpen als je reuma hebt. Dat doen de apps op verschillende manieren. Zo zijn er apps waarin je symptomen, pijnniveaus, vermoeidheid, voeding, medicatie, beweging en slaap bijhoudt. Andere apps bieden oefeningen aan en geven tips en adviezen. Er zijn ook reuma apps die je een weeralert geven als de lucht erg vochtig is. 

Informatie voor zorggebruikers

Reuma kan je beperken in je leven, bijvoorbeeld omdat je minder goed kunt bewegen. Toch moet je ermee leren leven. Reuma is chronisch. Daarom is het belangrijk zo goed mogelijk te weten waar je aan toe bent en wat je kunt doen om pijn te verminderen. Verschillende apps kunnen je daarbij helpen.

Door bijvoorbeeld je gegevens bij te houden, krijg je een goed beeld van je reuma. Dat is belangrijk voor jezelf en voor je zorgverlener. Ook ontdek je op die manier waar je gevoelig voor bent en of er bepaalde omstandigheden zijn die je reuma erger of minder erg maken.

Er zijn verschillende reuma-apps. Voorbeelden zijn de Reuma app, Reumameter en Reuma2go.

Je kunt ook zelf zoeken met het trefwoord 'reuma' een app in de App Store of Play Store. Of kijk naar het overzicht van reuma apps in de Digitale Zorggids. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Meer bewegen met artrose

Heb je artrose en wil je serieus aan de slag gaan om meer te bewegen? Dan is er de uitgebreide app Join2move. Via de app kun je een beweegprogramma volgen van 12 weken, waarin je stapje voor stapje toewerkt naar een realistisch doel. Dat kan bijvoorbeeld zijn om vaker te gaan wandelen, zwemmen of fietsen. In de eerste week meet je met de app hoe lang je een van die activiteiten kunt volhouden. Je kiest een beweegdoel en wordt met de app begeleidt om dat op een verantwoorde manier te behalen. Drie keer per week doe je de activiteit en twee keer per week krijg je via spierversterkende oefeningen. Daarnaast biedt de app informatie over wat artrose is en hoe je ermee om kunt gaan.

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed door de verzekering.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een reuma app? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Voor patiënten met reuma of artrose is het belangrijk dat zij een goed beeld hebben van hun aandoening. Dat helpt hen om ermee te leren leven. Er zijn verschillende apps die hen daarbij kunnen helpen. Je kunt je patiënten een van deze apps aanbevelen.

Voorbeelden zijn de Reuma app, Reumameter en Reuma2go. Voor patiënten met artrose is er de app Join2move.

Praktische hulp

Wil je een reuma app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor