Overslaan en naar de inhoud gaan

Oranje slaapbril tegen blauw licht

Beter slapen na je nachtdienst

Twee vrouwen staan naast elkaar met de oranje bril op
Persoon heeft oranje bril in de handen
Oranje filter zoals het beeld eruit ziet door de oranje bril

Een slaapbril kan helpen om makkelijker in slaap te komen na een nachtdienst. De slaapbril heeft oranje of rode glazen. Deze filteren het blauwe licht van de dag. Je hersenen krijgen zo een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Ook als het buiten licht is. Een uur voordat je gaat slapen zet je de bril op.

Informatie voor zorggebruikers

Zorgverleners die ’s nachts werken, slapen overdag vaak moeilijker. Dit beïnvloedt ook de kwaliteit van de zorg die zij jou kunnen geven. Een slaapbril helpt hen beter te slapen. Zo kunnen zij jou weer de beste zorg bieden.

Informatie voor zorgprofessionals

Daglicht en kunstlicht bevatten blauw licht. Dit verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in je lichaam. Een slaapbril met oranje of rode glazen voorkomt dit. De oranje bril zorgt ervoor dat je sneller in een diepe slaap valt en langer doorslaapt. Zo kom je beter tot rust, wat ook je concentratie verbetert wanneer je wakker bent. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat je gezondheid verbetert.

Er zijn verschillende aanbieders die een oranje slaapbril verkopen. Voorbeelden zijn de Somnoblue en Blaublock. De brillen van Somnoblue en Blaublock zijn in verschillende modellen te verkrijgen. Propeaq is een slaapbril waarbij je de glazen kunt verwisselen zodat je hem ook kunt gebruiken als lichtbril.

Daarnaast kun je ook online zoeken naar andere slaapbrillen.

Tips voor een goede nachtrust

De bril is een hulpmiddel om je slaapkwaliteit te verbeteren. Daarnaast kunnen de volgende tips je ook helpen:

  • Eet geen zware en calorierijke maaltijden vlak voordat je gaat slapen;
  • Zorg voor een rustige, donkere en koele slaapkamer;
  • Laat cafeïne en alcohol zoveel mogelijk staan;
  • Beperk het gebruik van je mobiele telefoon en leg hem weg voordat je naar bed gaat. Zet het blauwfilter van je mobiele telefoon, tablet en laptop aan als je deze wel wil gebruiken.

Vind je het juist moeilijk om tijdens je nachtdienst wakker te blijven? Dan kan een lichttherapiebril je helpen.

Vergoeding

In sommige gevallen wordt de slaapbril vergoed in een aanvullende verzekering. Zo vergoedt het Zilveren Kruis de brillen bij hun aanvullende collectiviteitsverzekeringen in bepaalde sectoren zoals de zorg. Check de voorwaarden van je eigen verzekering.

Praktische hulp

Op de website van Propeaq staat allerlei informatie over licht, wat het doet met je lichaam en hoe een oranje bril werkt. 

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een slaapbril? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Wil je een oranje slaapbril implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

 

Ervaringen

Ik ben echt heel erg blij met de oranje bril. Het omschakelen naar mijn gewone ritme gaat veel makkelijker en in de nachtdienst zelf ben ik beter uitgerust. Ik ben veel minder vermoeid en het gaat mij ook wat makkelijker af inmiddels.
IC-verpleegkundige Estelle Renders, uit onderstaande video