Overslaan en naar de inhoud gaan

Online oogtest

Zelf de sterkte van je ogen meten

Een laptop en smartphone waarop de online oogtest van Easee te zien is.
screenshot van het filmpje van Pelzenbob, de online oogtest voor kinderen

Met een online oogmeting of oogtest kun je zelf de sterkte van je ogen testen. De testen zijn gratis. Je hebt er alleen een internetverbinding, een computer en soms een smartphone voor nodig. Je gaat op een afstand van je computerscherm zitten of staan. Op het scherm zie je voorwerpen of vragen. Met een muisklik of je telefoon geef je het antwoord door. De uitslag krijg je toegestuurd.

Informatie voor zorggebruikers

Vraag je je af hoe goed je ogen zijn, bijvoorbeeld omdat je al een tijdje minder goed ziet? Of wil je weten of je een verhoogd risico hebt op een oogziekte? Dan kun je eenvoudig online een oogtest doen. Dat scheelt tijd. Zo hoef je niet naar de opticien als het niet nodig is.

Er zijn verschillende gratis online oogtesten, ook speciaal voor kinderen. Zoals de Easee app. Daarmee doe je binnen 15 minuten bij jezelf een oogtest. Ga hiervoor met je smartphone op 3 meter afstand van je computerscherm staan. Je smartphone werkt door Easee als een soort afstandsbediening die je door de test heen leidt. Hierop geef je de antwoorden door. Op basis van wat jij aangeeft in de app bepaalt Easee hoe goed jouw zicht is. Ook hoor je of je verziend of bijziend bent, en of je een cilindercorrectie nodig hebt. Na de test krijg je binnen 24 uur de uitslag. Hierin staat of je een bril nodig hebt. Je kunt ook een recept voor een bril of lenzen opvragen. Deze is niet gratis. Dit krijg je per e-mail toegestuurd. Hiermee kun je bij elke opticien de juiste bril of lenzen aanschaffen. Een oogspecialist controleert het recept altijd van tevoren. Je kunt altijd langsgaan bij de opticien of optometrist voor een tweede advies.

De kwaliteit van je ogen testen

Voor de online oogtest van het Oogfonds heb je een computer en internet nodig. Hiermee test je de kwaliteit van je ogen. Draag je een bril of heb je lenzen in? Doe dit dan ook bij de test. Ga op armlengte van je computerscherm zitten. De antwoorden geef je met een muisklik door. Aan het einde van de test zie je direct de uitslag. Hierin staat hoe jouw ogen het doen bij de verschillende onderdelen. Je leest ook of je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van een oogziekte, zoals staar of glaucoom.

Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je vermoedt dat er iets aan je ogen mankeert. 

Oogtest voor kinderen

Speciaal voor kinderen is er Pelzenbob. Deze verhalende video is ook een online oogtest. Het kind beantwoordt een aantal vragen tijdens het kijken. In het verhaal zitten vier oogtests verstopt: de visustest, een test om kleurenblindheid op te sporen, een astigmatisme-test en de rood/groen-test. Met een resultatengids beoordeel je als ouder of verzorger de antwoorden. Dit is uiteraard geen vervanging voor een oogtest. Het geeft je vooral een idee van het zicht van je kind.

Let op: het Nederlands Oogheelkundig Genootschap adviseert om voor een deskundig advies na de onlinemeting toch ook naar de opticien of optometrist te gaan.

Vergoeding

Het recept voor een bril of lenzen van Easee wordt niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een online oogtest? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Vermoed je dat je cliënt een bril nodig heeft? Of dat er iets mis is met zijn of haar ogen? Je kunt hem of haar adviseren om online een gratis oogtest te doen. Zo kan je cliënt op een laagdrempelige manier zijn of haar ogen testen. Zonder de deur uit te moeten. Met de uitslag kan je cliënt bij de opticien terecht als het nodig is.

Voorbeelden van online oogtesten zijn Easee, de test van het Oogfonds en Pelzenbob (voor kinderen). De online oogtest van Easee is CE gecertificeerd. Het UMC Utrecht heeft de meting onderzocht en deze bleek nauwkeurig te zijn. De Oogtest van het Oogfonds is gemaakt met advies van oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Radboudumc. De test is bedoeld voor mensen die nog geen beperkingen aan hun ogen hebben.

Werk je als oogheelkundig specialist in het ziekenhuis of oogkliniek? Met het e-health platform Televisus biedt je patiënten oogzorg op afstand. Op het platform doen patiënten zelf een online oogmeting. Deze heeft een uitgebreide vragenlijst over de gezondheid van het oog en heeft een gedetailleerde visusbepaling. Je kunt de resultaten zien en de patiënt op afstand monitoren. 

Praktische hulp

Wil je een online oogtest implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Disclaimer

Let op: het Nederlands Oogheelkundig Genootschap adviseert om voor een deskundig advies na de onlinemeting toch ook naar de opticien of optometrist te gaan.