Werk je bij een huisartsenpraktijk? Dan krijg je vast te maken met veel administratief werk en steeds meer patiënten met complexe zorgvragen. Een online platform of digitale doktersassistente kan taken van je overnemen. Zo kun jij je tijd efficiënter indelen.
Als huisartspraktijk kies je een digitaal platform dat past bij je behoeften en dat van je patiënten. Met zo’n platform kunnen patiënten verschillende dingen zelf regelen. Je patiënt wordt zo sneller geholpen en de doktersassistent wordt ontlast. Dat effect kan ook een digitale doktersassistent hebben. Die kan de eenvoudige vragen behandelen aan de hand van Thuisarts.nl, of communiceren over herhaalrecepten en labuitslagen. De echte doktersassistent kan zich daardoor meer richten op moeilijke vragen en zorgtaken.
Een afspraak maken
Er zijn verschillende platforms waarmee patiënten online een afspraak kunnen inplannen, bijvoorbeeld Planl. Je praktijk krijgt daar een eigen pagina voor. Deze is bereikbaar via de website van je praktijk. Bij een groepspraktijk kan de patiënt zelf zijn of haar huisarts kiezen. De patiënt ziet welke tijden beschikbaar zijn en kan een afspraak plannen. Komt de tijd voor jou niet uit? Als huisarts kun je geplande afspraken makkelijk wijzigen of afzeggen. Je kunt dat toelichten in een bericht. De patiënt krijgt dat in de bijbehorende app en in een mail.
MijnHuisartsapp en MedGemak werken op een soortgelijke manier voor het inplannen van afspraken. Zij doen dit met behulp van een app. Met deze apps krijgen patiënten bovendien inzicht in hun patiëntendossier (ook in hun medicijnen en labuitslagen). MedGemak is gekoppeld aan het patiëntportaal MijnGezondheid.net. In MijnHuisartsapp kan jij gegevens bijhouden en notities toevoegen. De patiënt kan deze inzien. In de app kan de patiënt ook zelf metingen invoegen, zoals bloeddruk of glucosecurve. Als arts, praktijkondersteuner of assistent blijf je zo makkelijk op de hoogte. Ook herhaalrecepten aanvragen kan in MedGemak.
Overzicht in gezondheidssituatie
Op het platform Mia Suite kan je patiënt gedetailleerd aangeven wat er aan de hand is. Wanneer de patiënt een afspraak maakt, heb je hiervan online een handig overzicht. Zo zie je in één oogopslag waar de patiënt voor komt. Met deze informatie kun je goed medisch advies geven. Als een fysiek consult niet nodig is, kun je de patiënt uitnodigen voor een beeldbel consult.
Digitaal inloopspreekuur
Er zijn platforms waarbij patiënten digitaal op inloopspreekuur kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld bij de digitale assistente Laura. Laura werkt met een chatvenster op de praktijkwebsite. De patiënt meldt zich hier voor het spreekuur en wacht in de digitale spreekkamer totdat de gewenste huisarts beschikbaar is.
E-consult en meer
Wat ook ondersteuning biedt, is om digitaal of online medisch advies te kunnen geven. Denk aan een e-consult of aan beeldbellen. Kijk ook op de pagina over communicatieplatforms in de zorg.
Als huisartsenpraktijk of huisartsengroep moet je nieuwe hard- en software aanschaffen en de huisartsen en assistenten bijscholen. Tegenover die investering staat een lagere werkdruk, vooral voor de assistenten. Zij hoeven minder vaak de telefoon op te nemen. De huisartsenpraktijk wordt bovendien toegankelijker en mensen kunnen in alle rust hun klachten zo goed mogelijk formuleren.
De apps worden al gebruikt door verschillende huisartsenpraktijken, tandartsen en fysiotherapeuten. Ze koppelen met bestaande informatiesystemen.
De stroom aan patiënten bijsturen
Heb je te veel patiënten? En kun je minder patiënten helpen dan dat er bij je praktijk staan ingeschreven? De online praktijk Arene is een huisartsenpraktijk beschikbaar voor mensen zonder huisarts in hun eigen woonomgeving. De zorg wordt zoveel mogelijk online gegeven. Je kunt hier je patiënten doorverwijzen naar andere huisartsen. Ook kun je andere patiënten overnemen. Om je praktijk aan te sluiten bij Arene, moet je praktijk hetzelfde patiëntsysteem gebruiken. Ben je aangesloten? Dan log je online in op het systeem met een eigen code. Lees meer over Arene in onze blog.
Praktische hulp
Meer informatie over Mijnhuisartsapp staat in de folder op de website van FaMe-net. Deze folder is bedoeld voor patiënten.
Op de website van Zaurus vind je instructies en handleiding voor gebruik van assistente Laura.
Neem contact op met Arene wanneer je vragen hebt over hun patiëntsysteem. Arene helpt je verder aan instructies.
Wil je een online platform implementeren in je praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.