Overslaan en naar de inhoud gaan

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer

Zwangere vrouw doet fysio oefeningen met een ipad
Man doet fysiotherapie oefening terwijl hij op zijn telefoon kijkt

Bij online fysiotherapie krijg je online begeleiding en oefeningen thuis. Apps, digitale coaches en oefenprogramma’s leggen de oefeningen uit. Je bekijkt video’s van oefeningen en doet deze na. Beeldbellen met de therapeut kan ook.  

Bekijk hier hoe een fysiotherapeut via een app en beeldbellen een consult geeft:

Informatie voor zorggebruikers

Met online fysiotherapie wordt het voor jou makkelijker om je oefeningen dagelijks te doen. Je hoeft zelfs de deur niet meer uit om naar de praktijk te gaan. Dit scheelt je tijd. Ook is je therapeut makkelijk bereikbaar. Handig als je ergens een vraag over hebt.

Er zijn allerlei websites en apps waar oefeningen op staan. Maar er zijn ook professionele apps, die aangesloten zijn op fysiotherapie praktijken. Die apps kunnen fysiotherapeuten 'voorschrijven', of je kunt ze zelf downloaden. Via de apps bekijk je video’s van oefeningen. Je fysiotherapeut selecteert huiswerkoefeningen in het systeem die je dan thuis met behulp van de app (of op de computer) kan uitvoeren. Je wordt dagelijks herinnerd aan het huiswerk. Zo neemt de therapietrouw toe. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je via het platform ook beeldbellen met de fysiotherapeut. Of hem of haar een bericht of vraag sturen.

Behandelingen via beeldbellen

Sommige fysiotherapiepraktijken werken ook helemaal online. Zo biedt bijvoorbeeld ActiFytaal behandelingen aan via de webcam van je computer, smartphone of tablet. Na een online consult krijg je oefeningen voor thuis via een aangesloten app. Ook SocialFysio biedt deze mogelijkheden. Wil je op een later moment toch een fysieke afspraak? Dan kun je langskomen op de praktijk of de fysiotherapeut komt bij jou thuis.

Vraag aan je fysiotherapeut of je gebruik kunt maken van online therapie.

Oefeningen via apps of programma's

Er zijn ook apps of programma’s waarbij je zelf aan de slag kunt. Om je oefeningen niet te vergeten, kun je een herinnering inschakelen. Zo kun je voor rugpijn het volledig online oefenprogramma volgen van AudioFysio. Het biedt 40 fysio-oefeningen, audiofragmenten en voorbeeldvideo’s in het Nederlands. Ben je bij VGZ verzekerd? Dan betaal je niks. Coach Sylvie doet de oefeningen voor. Tijdens de oefeningen legt Sylvie stap voor stap uit wat je moet doen. Zo weet je hoe je de oefening goed moet uitvoeren. 

Digitale coaches en oefenprogramma’s

Naast fysiotherapeuten zijn er ook persoonlijke digitale beweegcoaches die je helpen bij oefeningen. Zoals die van Fit Thuis. De coach stelt een persoonlijk beweegplan op. Vervolgens kun je thuis aan de slag met video’s met fysiotherapeutische oefeningen. Om in contact te blijven met de coach is er regelmatig een beeldbelmoment. 

Meer bewegen met artrose

Voor mensen met artrose is er Join2Move. Dit is een app met een beweegprogramma waarbij je in 12 weken naar een beweegdoel toewerkt. Alle oefeningen doe je zelfstandig thuis met behulp van de video’s in de apps. Niet alleen handig voor wie al bij een fysiotherapeut loopt, maar ook interessant als je veel sport en blessuregevoelig bent. Het doen van bepaalde oefeningen kunnen blessures voorkomen. Een oefening gedaan? Dan geeft de app feedback, zodat je weet of je goed op weg bent.

Op de website FysioSupplies vind je een handig overzicht van een aantal apps. Of je kunt meer apps vinden door als zoekwoord ‘online fysiotherapie’ of ‘fysiotherapie app’ in te voeren. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Praktische hulp

Op de website van Join2Move lees je meer over hoe de app werkt.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van online fysiotherapie? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Je kunt online fysiotherapie aanbieden aan je cliënten. Dit kan bijvoorbeeld een aanvulling zijn op de fysieke behandeling. Of je doet behandelingen uitsluitend online. De online begeleiding helpt je cliënten om de oefeningen goed en regelmatig te doen. Ook thuis. Zo herstellen je cliënten sneller.

Online behandelen via beeldbellen

Online fysiotherapie kun je op verschillende manieren aanbieden. Bijvoorbeeld door je consulten via beeldbellen te doen. Hiervoor gebruik je een applicatie. Er zijn applicaties waarbij je niks hoeft te installeren en er zijn uitgebreidere communicatieplatforms die je wel moet installeren. Deze hebben vaak meerdere functies naast beeldbellen. Een voorbeeld daarvan is Physitrack. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over beeldbellen in de zorg. Physitrack biedt ook een demo versie aan waarmee zorgverleners het plaform kunnen uitproberen. 

Je kunt er ook voor kiezen om je aan te sluiten bij praktijk die online werkt. Een voorbeeld is ActiFytaal.

Oefeningen voor thuis meegeven

Als aanvulling op fysieke en online consulten kun je een app aanbieden. Zo’n app biedt fysio-oefeningen, audiofragmenten en voorbeeldvideo’s in het Nederlands. Iemand doet de oefeningen voor en legt uit wat je cliënt moet doen. Een voorbeeld hiervan is Physitrack. Op het aangesloten systeem selecteer je welke oefeningen je cliënt thuis gaat doen. Je cliënt ziet deze oefeningen in de app. Je cliënt kan in de app bijhouden hoe het met de pijn gaat. Jij ziet deze resultaten terug in het systeem. Je cliënt wordt dagelijks herinnerd aan het huiswerk. Zo neemt de therapietrouw toe. Een ander voorbeeld zijn de apps van AudioFysio. Deze kunnen je cliënten zelf downloaden.

Praktische hulp

Wil je in jouw praktijk aan de slag met online consulten en een digitaal huiswerkprogramma voor cliënten? Kijk voor meer informatie op de website van MijnZorgApp  of Physitrack. Kijk voor praktische hulp bij de implementatie op onze pagina ‘Implementatie’

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.