Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziekkussens en spelen met geluid

Muziek activiteiten om te bewegen en ontspannen

Man luistert naar muziek terwijl hij een kussen op schoot heeft
Twee dames met beperking dansen en bewegen door muziek te maken met hun beweegarmbanden

Er zijn hulpmiddelen die geluid of muziek maken. Zoals muziekkussens om mee te snoezelen of ballen en armbanden die geluid maken als je beweegt. De voorwerpen vertalen geluiden en bewegingen die je maakt naar muziek. Zo motiveren ze om meer te bewegen, of juist tot rust te komen. Sommige apparaten werken via een app op je telefoon. Anderen werken met een eigen systeem.

Onze vlogger Joyce test de beweegarmband met haar panel in deze video:

Informatie voor zorggebruikers

Muziek die op jou reageert maakt bewegen leuker. Hoe meer je danst en beweegt op de muziek, des de vrolijker je wordt. Het samen doen met anderen maakt het ook nog eens gezellig. En wanneer je moe bent, kan een muziekkussen je helpen te ontspannen. 

Om te bewegen

De SoundMoovz werkt met een armband die je omdoet. De armband is via bluetooth gekoppeld met je smartphone of tablet. Hoe sneller jij je hand of pols beweegt, hoe sneller de beat die uit de armband komt. Je kunt wel zeven van deze armbanden met je smartphone of tablet verbinden. Zo kun je ook samen verschillende instrumenten “bespelen”. 

Om te snoezelen

Er zijn speciale muziekkussens waarmee je kunt snoezelen. Hierbij worden verschillende zintuigen geactiveerd. De kussens zijn om aan te raken, te knuffelen, en ze maken muziek. Zo verlagen ze je stressniveau. Ze kunnen ook helpen voor een goede nachtrust. Zoals de Taikofon (Engels). Dit is een kussen die als speaker fungeert. Via bluetooth maak je verbinding met een apparaat dat muziek kan afspelen. Bijvoorbeeld je computer.  

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of deze producten vergoed worden.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een hulpmiddel dat muziek maakt? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Voor cliënten die minder goed kunnen bewegen, kan geluid of muziek helpen. Dit maakt bewegen leuker voor hen. Zo kunnen zij een spelletje met geluid spelen, of samen met anderen bewegen. Hiermee doorbreek je de eenzaamheid. Ook kan zachte muziek rust geven.

Om te bewegen

Bij het muziekkussen inmuDANCE veranderen de muziek en de vibraties wanneer je beweegt. Zo motiveert het je cliënt om te bewegen. 

De SoundMoovz werkt met een armband die je cliënt om kan doen. Via bluetooth is deze gekoppeld met jouw smartphone of tablet. Hoe sneller je cliënt de hand of pols beweegt, hoe sneller de beat die uit de armband komt. Je kunt wel zeven van deze armbanden met je smartphone of tablet verbinden. Zo kunnen andere cliënten ook samen verschillende instrumenten “bespelen”. 
 
Ook met de Soundbeam (Engels) maakt je cliënt geluid en muziek. Het systeem bestaat uit de spelbesturing en een apparaat dat op een soort microfoon lijkt. Daar zitten sensoren in. Je zet de ‘microfoon’ voor de cliënt op tafel neer. Hij vertaalt dan elke kleine lichaamsbeweging in muziek en geluid. Met de vier meegeleverde touchscreen-consoles kies je uit verschillende muziekgenres en -beats. Je kunt ook eigen geluiden toevoegen. 

Kijk naar deze video van iemand die de Soundbeam voor het eerst uitprobeert.

Om te snoezelen

Cliënten kunnen met speciale muziekkussens ook snoezelen. Hierbij worden verschillende zintuigen geactiveerd. Ze kunnen de kussens aanraken, knuffelen, en ze kunnen er muziek mee maken.  Voorbeelden zijn de inmuRelax en de Taikofon (Engels). De inmuRelax heeft zachte, meditatieve muziek en vibreert zachtjes. Daardoor helpt hij tegen nervositeit of rusteloosheid. Ook als je doof bent. De Taikofon is een kussen die als speaker fungeert. Via bluetooth maak je verbinding met een apparaat dat muziek kan afspelen. Bijvoorbeeld je computer.  

Slaapproblemen

De Qwiek.snooze is een muziekkussen dat speciaal is ontwikkeld voor slaapproblemen bij dementie.

Praktische hulp

Wil je een van deze hulpmiddelen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Bekijk instructievideo’s van de InmuDANCE op hun website

Ook van de Qwiek.snooze vind je een handleiding op hun website.