Als je visueel beperkt bent of wordt, heb je soms een extra paar ogen nodig. Bijvoorbeeld om te lezen, de weg te vinden of voorwerpen te herkennen. Verschillende apps en apparaten kunnen je daarbij helpen. Zo blijf je zelfredzaam en ben je minder afhankelijk van de hulp van anderen.
Computer gestuurde apps herkennen een voorwerp nog niet altijd goed, maar worden hier steeds slimmer en beter in. Voorbeelden van apps zijn Envision AI en Seeing AI (Engels). Speciaal voor treinreizigers is er de NS Perronwijzer app, die voorleest wat er op de vertrekborden op alle stations van Nederland staat.
Hulp via slimme apparaten
Er zijn slimme apparaten die je kunnen helpen met leesproblemen. Hier is de PennyTALKS labellezer er één van. De groot uitgevallen pen leest speciale labels die je zelf op voorwerpen plakt. Dit kan op medicijnen, eten of kleding. Het label scan je met de lezer, waarbij je eenmalig iets inspreekt. Bijvoorbeeld welk voorwerp het is of hoe lang iets houdbaar is. Als het apparaatje dat etiket later scant, leest het voor wat je hebt ingesproken. De PennyTALKS spreekt Nederlands en vijf andere talen. Op het bijgeleverde SD-kaartje kun je 2.700 labels inspreken. Het geheugen is nog verder uit te breiden. Er zijn gewone, voelbare en wasbare labels. De PennyTALKS labellezer is te koop bij verschillende webshops.
Ook met OrCam MyEye kun je teksten lezen en producten identificeren. Het spraakgestuurd apparaatje bevestig je op je bril. Met een zacht tikje op de zijkant wordt (de tekst op) het voorwerp waar je naar kijkt gescand. Daarna kan het meteen voorlezen uit een boek, gezichten herkennen of je de weg wijzen in je directe omgeving. Zo kun je meer zelfstandig doen en een onafhankelijk(er) leven leiden. Op de website van OrCam vind je ervaringen van anderen die het apparaatje gebruiken.
Hulp via andermans ogen
De app Be My Eyes verbindt je met een vrijwilliger. Die kijkt door de camera van jouw smartphone mee. Je kan vragen stellen over of het pak melk in jouw koelkast nog goed is of welke kleur een trui heeft. Moeilijkere vragen stellen kan ook. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het installeren van een computerprogramma of snel een belangrijke brief moet lezen. Heb je geen visuele beperking? Dan kun je je in de app ook aanmelden als vrijwilliger.
Kijk voor nog meer informatie en oplossingen voor blinden en slechtzienden op het kennisportaal voor mensen met een visuele beperking. Zo zijn er ook apps die je helpen met navigatie bij het wandelen.
Meer apps vind je door als zoekwoord ‘visueel beperkt’ of ‘slechtziend’ in te voeren in de Play of Store. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.
Vergoeding
De betaalde apps en de labellezer worden niet vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of de OrCam MyEye wordt vergoed.
Praktische hulp
Kijk op de website van LetsEnvision voor handleidingen over de Envision Ai.
Ga voor uitleg over hoe je OrCam MyEye gebruikt naar de website van OrCam.
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze apps? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.