Overslaan en naar de inhoud gaan

Makkelijker leven met diabetes apps

Inzicht in je leefstijl en glucosewaarden

app van Mediq Diacare
kind dat op tablet diabetes apps selecteert
bij het eten check je je voeding app

Een diabetes dagboek bijhouden kan tegenwoordig ook in een app. De meeste werken net als een papieren dagboek. Op je telefoon voer je elke dag gegevens in over je voeding, beweging, slaap, stress en insulinegebruik. Dit zie je terug in een overzicht. In sommige diabetes apps kun je persoonlijke doelen stellen en werken aan een gezondere leefstijl.

Bekijk in de onderstaande video hoe zo’n app werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Met een diabetes app heb je uitgebreid zicht op de invloed van factoren op je bloedsuiker. Zoals slaap, voeding, beweging en stress. Je kunt je leefstijl monitoren en gelijk zien of aanpassingen effect hebben. Zo hou je meer controle over je aandoening.

Voorbeelden van digitale dagboeken speciaal voor mensen met diabetes zijn Glucose Buddy, Diabetes dagboek, MySugr en OneDrop. Zoek in de app store met het trefwoord 'diabetes' voor andere apps. Sommige van deze apps zijn in het Engels. 

Monitoren met je behandelaar

Ook kun je je leefstijl monitoren via een digitaal programma zoals Mediq DiaCare. De bijbehorende glucosemeter stuurt je waarden via bluetooth naar de app. Zo krijg je een helder overzicht. Op het platform vind je ook zelfzorg, coaching en hulp op afstand. Voel je je niet goed? Dan kan je behandelaar je gegevens inzien om te kijken wat er aan de hand is en je advies te geven. Overleg met je behandelaar wanneer je jezelf wilt aanmelden. 
 
Daarnaast is er ook de MiGuide-app. Je kunt de app gebruiken als je diabetes type 2 hebt. De app is gekoppeld aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS). Jij ontvangt via de app ondersteuning bij je leefstijlverandering. Via de app kun je rechtstreeks contact hebben met je huisarts. 

Koolhydraten bijhouden

Er zijn verschillende voeding apps waarmee je kunt bijhouden wat je hebt gegeten. Voorbeelden van apps zijn Diapp, Glooko, Koolhydraatkenner, Platemate en Mijn Eetmeter. Als je iets gegeten of gedronken hebt, voer je dit in. De app vertelt je precies hoeveel koolhydraten en andere voedingswaarden er in dat eten zitten. Zo weet je hoeveel insuline je nodig hebt. De meeste apps werken met een uitgebreide lijst met voedingsproducten. Niet alle apps werken hetzelfde, maar de basis is steeds dat je weet hoeveel je binnenkrijgt. 

Lees meer over deze en andere diabetes apps bij Everydayhealth.com (Engels). Bij het Diabetestrefpunt kun je ervaringen delen en lezen van anderen.

Vergoeding

De meeste apps worden niet vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen in welke gevallen de (premium)apps worden vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een diabetes app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Een diabetes app kan jouw cliënt helpen om meer zicht te krijgen op zijn of haar aandoening. Bijvoorbeeld wat de effecten zijn van slaap, voeding, beweging en stress op de bloedsuiker. Je cliënt kan zijn of haar leefstijl monitoren. Zo houdt hij of zij meer controle over de aandoening. Ook hoeft je cliënt hierdoor minder vaak naar de arts.  Bij veel diabetes apps kunnen patiënten hun gegevens naar je doorsturen. Dat scheelt veel overbodige communicatie. 

Je cliënt monitoren

Cliënten kunnen hun leefstijl monitoren via een digitaal programma zoals Mediq DiaCare. De bijbehorende glucosemeter stuurt hun waarden via bluetooth naar de app. Zo krijgt je cliënt een helder overzicht. Op het platform vinden zij ook zelfzorg, coaching en hulp op afstand. Jij kan de gegevens van je cliënt inzien. Mediq DiaCare is voor alle ziekenhuizen beschikbaar. 

Daarnaast is er ook de MiGuide-app, beschikbaar voor huisartsenpraktijken. Cliënten met diabetes type 2 kunnen de app gebruiken. Deze is gekoppeld aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS). Via de app kun je rechtstreeks contact opnemen met je cliënt. 

Praktische hulp

Wil je een diabetes app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor