Overslaan en naar de inhoud gaan

Luisterhulp om gesprekken beter te verstaan

Gesprekken volgen in een rumoerige omgeving

Vrouw probeert naar gesprek te luisteren terwijl achter haar allemaal mensen overleggen.

Een luisterhulp is een apparaat dat het geluid van je gesprekspartner versterkt. Hierdoor kun je 1-op-1 gesprekken beter volgen. Het bestaat uit een kleine zender en een koptelefoon of ontvanger, die je zowel met als zonder hoortoestel kunt gebruiken. Op de meeste luisterhulpen zit ook een ringleidingstand. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt luisteren naar het geluid in een concertzaal of kerkdienst.

Informatie voor zorggebruikers

Met een luisterhulp heb je minder last van achtergrondlawaai in een rumoerige omgeving. Dit maakt duidelijker wat er gezegd wordt. Zo kun je het gesprek beter volgen. 

Er zijn verschillende luisterhulpen op de markt. Voorbeelden zijn de Bellman Maxi en de Mino. De Maxi helpt je om beter televisie te kijken, 1-op-1-gesprekken te voeren en gesprekken op familiefeestjes te volgen. Deze uitvoering heeft grote, duidelijk zichtbare knoppen en is daardoor eenvoudig te bedienen. De Mino is meer geschikt voor op stap, visite, winkelen en buiten. Dit apparaat is net zo klein als een smartphone. Hierdoor draag je hem makkelijk bij je. 

Er zijn ook headsets (met en zonder snoer) te koop die je in combinatie met een ringleiding kunt gebruiken. Een overzicht daarvan vind je bijvoorbeeld op de website van Schoonenberg of de hoorinfotheek. Om gebruik te maken van deze ringleiding heb je een gehoorapparaat met een T- of M/T-stand nodig. Om naar muziek in een concertzaal te luisteren, zet je de luisterhulp in deze stand.

Let op: vermoed je dat je slechthorend bent? Laat dan je gehoor testen bij een audicien of huisarts. Zij geven je deskundig advies.

Vergoeding

Verzekeringen vergoeden een luisterhulp bij een gemiddeld gehoorverlies vanaf 35 db aan tenminste één oor (bij 1000, 2000 en 4000 Hz). Daarbij komt dat je de luisterhulp nodig hebt om goed te kunnen functioneren. De Bellman Maxi/Mino wordt alleen door sommige verzekeraars vergoed.

Let op: een luisterhulp wordt gezien als een alternatief voor een hoortoestel. Kies je voor een luisterhulp? Dan vergoedt de verzekeraar meestal binnen 5 jaar niet ook nog de aanschaf van een hoortoestel. Zorgverzekeraars hebben contracten met bepaalde leveranciers. 

Heb je een hulpmiddel nodig om jouw werk goed te kunnen uitoefenen? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van het UWV. Of je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente (Wmo) voor jouw maatschappelijke participatie of voor hulp in openbare gebouwen. De kosten voor hoorhulpmiddelen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belastingen.

Informatie over vergoedingen van luisterhulpen (en hoortoestellen) vind je bij Stichting Hoorwijzer.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een luisterhulp? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Met een luisterhulp heeft je cliënt minder last van achtergrondlawaai. Zo kan je cliënt gesprekken beter volgen en begrijpen. Hierdoor doet je cliënt weer mee aan het dagelijks leven. Je cliënt is meer zelfredzaam, waardoor jij je kunt richten op andere zorgtaken.

Praktische hulp

Wil je een luisterhulp implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Meer zorginnovaties voor