Overslaan en naar de inhoud gaan

Lekkerder eten met een 3D voedselprinter

Gezonde voeding op maat

de 3d voedselprinter is eten aan het printen in de vorm van een salamander
cartridges met puree voor de 3D voedselprinter
Eten in vorm van hagedis door 3D voedselprinter

Een 3D voedselprinter ‘print’ gepureerd voedsel in verschillende vormen. De printer werkt, net als een normale printer, met cartridges. Dit zijn een soort grote spuiten, die je zelf vult met ingrediënten naar keuze. Bijvoorbeeld verse aardappel-, wortel- of erwtenpuree. De voedselcartridges doe je in de printer.  Op de computer selecteer je het ontwerp. Dat stuur je naar de printer.

Informatie voor zorggebruikers

Al is het nog steeds hetzelfde prakje, gepureerd eten ziet er in vormpjes wat smakelijker uit. Hierdoor neemt je eetlust weer toe. Ook al heb je moeite met slikken, de vormpjes maken het eten weer leuk. Hierdoor eet je ook meer. Dit helpt je om aan te sterken.

Met de voedselprinter kun je allerlei vormen maken. Bijvoorbeeld wortelpuree in de vorm van een wortel en vlees in de vorm van een hamburger. Een extra voordeel van de voedselprinter is dat je geprinte maaltijden kunt verrijken met extra voedingstoffen. Zoals eiwitten, vitaminen of mineralen. Voorbeelden van aanbieders zijn 3DbyFlow (Engels) en Foodini (Engels). Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Vergoeding

Een 3D voedselprinter wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Gepureerd eten ziet er in vormpjes net wat smakelijker uit voor je cliënt. Ook al is het nog steeds hetzelfde prakje. Door de leuke vormen neemt de eetlust van je cliënt weer toe. Dat maakt het eten weer leuk. Hierdoor eet je cliënt wat meer. Dit helpt hem of haar om aan te sterken. Zo kun je ondervoeding tegengaan. 

Voorbeelden van aanbieders zijn 3DbyFlow (Engels) en Foodini (Engels). Met een voedselprinter kun je eten in allerlei vormen printen. Bijvoorbeeld vlees in de vorm van een hamburger of wortelpuree in de vorm van een wortel. Een extra voordeel is dat je er extra voedingstoffen aan kan toevoegen. Zoals eiwitten, vitaminen of mineralen. Dit kan je precies afstemmen op de behoeften van individuele cliënten. 

Laat je goed informeren over de aanbieders en de verschillende mogelijkheden.


Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Wij willen met de 3d-printer een alternatief gaan maken voor mensen die bijvoorbeeld een gemalen maaltijd moeten hebben en nu een vormeloos hapje op een bord krijgen. Wij denken echt dat het de toekomst is: dat wij asperges met een plakje ham erbij kunnen printen en daarmee de beleving van die maaltijd voor de bewoners kunnen verhogen.
Manager horeca Zorgwaard Ad Verhagen, uit onderstaande video