Overslaan en naar de inhoud gaan

Koorts meten met een app

Temperatuur meten met je smartphone

Vader meet koorts van kindje met smartphone app
Temperatuur van kind wordt gemeten met smartphone
Temperatuur grafiek op smartphone

Er bestaat een digitale thermometer voor je smartphone. Hiermee meet je gemakkelijk koorts. Je steekt de kleine thermometer in de koptelefoon-ingang van je smartphone. Houd de thermometer tegen je voorhoofd of in je oor. De kleine infrarood thermometer meet binnen een paar seconden de temperatuur via het voorhoofd of het oor. De gegevens zie je terug in de app.

Bekijk hoe Zorg van Nu-vlogger Joyce deze zorginnovatie test:

Informatie voor zorggebruikers

Als je koorts hebt, dan wil je snel en betrouwbaar je temperatuur meten. Ben je langer ziek, dan is het ook handig te weten hoe de koorts verloopt. Met een digitale thermometer en app voor je smartphone kan je de koorts makkelijk meten en bijhouden. En dat is niet alleen handig voor jezelf. De app houdt het verloop van je koorts bij. Dit kan handig zijn voor jouw zorgverlener(s). Je huisarts kan bijvoorbeeld beter advies geven na het zien van het verlopen van je koorts. 

Er zijn verschillende soorten thermometers om koorts te meten. Sommigen zijn gekoppeld met een app. Een voorbeeld is de Oblumi Tapp. Via een gratis app maak je een patiëntenprofiel aan. Hierin bewaar je de koorts meetgegevens en deel je die, als je dat wilt, met je zorgverlener. De app verzendt automatisch je gemeten temperatuur en het koortsverloop naar degenen aan wie je daarvoor toestemming geeft. Je maakt met deze gadget dus eigenlijk een thermometer van je smartphone. De thermometer is te koop via verschillende online winkels. Er zijn ook andere voorhoofdthermometers met app.

Advies over medicijnen via app

De slimme koortsthermometer met app geeft ook aan hoeveel medicijnen je moet nemen bij de gemeten temperatuur. Let op: dit is een inschatting. Check de hoeveelheid altijd door de bijsluiter van je medicijnen te raadplegen; zeker in het geval je meerdere medicijnen gebruikt. Bij twijfel, overleg met je huisarts.

NB. Het wordt niet aangeraden om bij baby's onder de 3 maanden een oormeting te doen.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of dit product vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een digitale thermometer? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten met koorts zijn gebaat bij een juiste en snelle behandeling. Om de juiste behandeling te geven, is het belangrijk dat je weet hoe de koorts verloopt. Met een digitale thermometer kan je patiënt dit bijhouden. De app houdt het verloop van de koorts bij. Die gegevens kunnen je helpen bij het geven van het beste advies.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.