Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulpmiddelen bij een geamputeerd onderbeen

Makkelijker mobiel wanneer je een been moet missen

Een man met een geamputeerd onderbeen steunt op een rollator

Er zijn verschillende middelen die mensen met een geamputeerd onderbeen helpen van A naar B te komen. Zo kun je een speciale beensteun op je rollator plaatsen. De steun monteer je aan het frame van de rollator, boven de achterwielen. Dat kan zowel links als rechts. Je kunt je stomp op de steun leggen om te rusten. 

Bekijk in onderstaande video hoe dit hulpmiddel werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Een onderbeen laten amputeren is een behoorlijke ingreep. Erna kan het moeilijk zijn om jezelf opnieuw te leren verplaatsen. Verschillende hulpmiddelen kunnen je daarbij helpen. Zo ben je snel weer mobiel en zelfstandig.

Binnen- en buitenshuis verplaatsen

Om jezelf binnen- en buitenshuis te verplaatsen kun je een rollator met speciale beensteun gebruiken. Bijvoorbeeld de AmpUgo beensteun. Deze helpt je wanneer je nog niet met een prothese hebt leren lopen. Samen met je fysiotherapeut stel je de beensteun goed af op jouw lichaam. De AmpUgo kniesteun past alleen op rollators van Premis Provo.

In huis verplaats je jezelf zittend gemakkelijk met een trippelstoel. Ook wanneer je geen beenprothese gebruikt. In deze stoel met wielen rij je van A naar B door op de vloer te steppen met je voet. Aan de voorkant heeft je voet alle ruimte zodat je geen onderdelen raakt. Je handen zijn vrij zodat je ook dingen kunt pakken. Onder het zitvlak zit een handrem die je aan kunt trekken. Hiermee zet je de stoel vast wanneer je wilt opstaan. Ook kun je de zitting iets naar voren kantelen zodat je makkelijker uit de stoel komt. Er zijn verschillende modellen te huur en te koop. Sommige modellen zijn handmatig bedienbaar, andere elektrisch. Bij sommige stoelen kan de zitting ook draaien. Als je niet trippelt, kun je een voetsteun gebruiken om je voet te laten rusten.

Fietsen met een onderbeenprothese

Wil je fietsen met je onderbeenprothese? Dan kun je een speciale pedaalarm aan je fiets monteren. Dit ROM-pedaal zorgt ervoor dat je een minder grote draaicirkel maakt bij het trappen met je prothesebeen. Zo maakt dat been een kleinere buiging. Het ROM-pedaal monteer je aan de bestaande pedaalarm van je fiets, aan de kant van je geamputeerde been. Het pedaal past op alle fietsen. Bespreek altijd eerst met je huisarts of therapeut of je kunt fietsen en wat er mogelijk is in jouw situatie. Vraag jouw revalidatiecentrum of fietsspeciaalzaak om hulp bij het afstellen van de pedaalarm.

Vergoeding

De trippelstoel wordt vergoed. De AmpUgo en het ROM-pedaal worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze hulpmiddelen? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Beweging is gezond, ook na een amputatie. Ook als dat in het begin lastig is. Wanneer patiënten meer gaan bewegen, des de sneller zij herstellen. Als arts of therapeut kun je patiënten met een geamputeerd onderbeen aanraden om hierbij een hulpmiddel te gebruiken. Zo leren je patiënten zichzelf opnieuw te verplaatsen.

Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor. Binnen- en buitenshuis kunnen patiënten zichzelf verplaatsen met de AmpUgo beensteun. Deze monteren zij op een rollator. De fysiotherapeut helpt je patiënt bij het afstellen van de beensteun op het lichaam.

Een trippelstoel helpt je patiënt om zichzelf binnenshuis te verplaatsen. Ook wanneer hij of zij geen beenprothese gebruikt.

Fietsen met een onderbeenprothese

Wanneer je patiënt er klaar voor is, kan hij of zij ook met een onderbeenprothese gaan fietsen. Dit kan door een speciale pedaalarm aan de fiets te monteren. Dit ROM-pedaal zorgt ervoor dat je patiënt een minder grote draaicirkel maakt bij het trappen met je prothesebeen. Het is belangrijk dat je patiënt dit altijd eerst met de huisarts of therapeut overlegt.

Praktische hulp

Wil je een van deze hulpmiddelen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina  ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor