Als iemand last heeft van incontinentie, een overactieve blaas of problemen met de sluitspier, dan kan een eenvoudig apparaatje helpen om de precieze diagnose vast te stellen. Deze meet de activiteit van de bekkenbodemspieren.
Incontinentie is een vervelende kwaal waar je graag snel vanaf wilt. Met deze slimme hulp voor bekkenbodemfysio kan jouw zorgverlener snel achterhalen wat de oorzaak is van het probleem. Het apparaatje wordt rectaal of vaginaal ingebracht en meet de activiteit van de bekkenbodemspieren. Met deze kennis kan je zorgverlener de juiste diagnose stellen.
Het apparaat heet MAPLe. Vraag aan je zorgverlener of je hiervan gebruik kunt maken.
Wil je graag zelf aan de slag? Vrouwen die last hebben van urineverlies kunnen hun bekkenbodemspieren trainen met verschillende innovaties. Zie onze pagina over verminder zelf je incontinentie.
Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen van bekkenbodemfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Het MAPLe-systeem wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Met de MAPle kun je snel de juiste diagnose vaststellen bij patiënten met incontinentie. Zo kun je hen op de juiste manier behandelen.
Met de MAPle meet je de activiteit van de zenuwen en/of de spieren in het bekkenbodemgebied van je patiënt. De elektrodes meten de spieractiviteit van de individuele spieren aan alle zijdes en dieptes in de bekkenbodem. Zo kun je zien of er sprake is van een links-rechtsverschil, instabiliteit of een verhoogde spierspanning. Het resultaat wordt in beeld gebracht met een elektromyogram ofwel EMG-grafiek.
Patiënten met last van incontinentie kunnen zelf ook veel doen om dit te verminderen. Ze kunnen bijvoorbeeld slim ondergoed gebruiken en de bekkenbodemspieren trainen. Kijk op de pagina ‘verminder zelf je incontinentie’ voor meer informatie.
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.