Als je niet zelfstandig eten naar je mond kunt brengen, kan dat erg vervelend zijn. Je bent afhankelijk van anderen om te eten. Dat kan ook nog eens niet in je eigen tempo. Een eetrobot helpt je om weer zelfstandig te eten. Zo krijg je een stukje onafhankelijkheid terug. Ook kun je weer gezellig tegelijkertijd eten met je tafelgenoten.
De Obi en de iEAT robot zijn twee voorbeelden van eetrobots. Met aansturingsknoppen bedien je de schepbeweging of de kom. De positie van de arm kun je steeds op een andere manier (laten) instellen. Zo hoef je niet altijd op dezelfde manier te zitten. De iEAT kun je ook automatisch programmeren. Je kunt de eetrobots makkelijk meenemen naar vrienden of als je uit eten gaat. Daarnaast is een eetrobot hygiënisch: de onderdelen die met eten in contact komen, kunnen in de vaatwasser.
Let op, een eetrobot is niet geschikt als je een slikstoornis, ernstige kauwproblemen, zichtproblemen of een ongecontroleerde motoriek hebt. Hetzelfde geldt als je de joystick of knop niet kunt bedienen, niet rechtop kunt zitten, of de bediening niet kunt begrijpen.
Hulp bij onvoldoende spierkracht
Er zijn ook eenvoudiger hulpmiddelen om te eten. Deze zijn handig wanneer je wel je hand kunt gebruiken maar niet voldoende spierkracht hebt. Voorbeelden zijn de iEAT Light Grip of iEAT Power Grip.
Kun je wel zelf eten maar valt het eten van je bestek af vanwege trillingen of tremoren? Kijk dan op onze pagina over anti tril lepels.
Vergoeding
De eetrobot wordt vergoed door de verzekering. Dit kan vanuit de zorgverzekeringswet (ZVW) of de wet langdurige zorg (Wlz). Vanuit de ZVW kun je de zorg zelf regelen via de zorgverzekeraar, vanuit de Wlz wordt het aangevraagd door de zorgverlener.
Praktische hulp
De handleiding van Obi kun je op de website van de leverancier downloaden.
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een eetrobot? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.