Is het voor jouw gezondheid belangrijk dat je glucose niet te hoog of te laag is? Een glucosemeter met sensor maakt het meten makkelijker. Doordat deze de bloedsuiker automatisch kan bijhouden, heb je een beter overzicht van pieken en dalen. Hierdoor kun je sneller handelen wanneer je suiker te hoog of te laag dreigt te raken.
De sensor draag je op je huid. Daar brengt hij een naald aan direct onder je huid. De naald meet je glucose.
Flash Glucose Monitoringsysteem
De FreeStyle Libre is een voorbeeld van een glucosemeter (FGM) met sensor die je zelf moet scannen. Deze plak je op je bovenarm. Hou het bijbehorende apparaat voor de sensor om je waarden te zien. Op het scherm zie je gelijk hoe hoog je glucose is. De meting vind je ook terug in de app. Deze kun je ook koppelen aan de praktijk van je behandelaar. De sensor is waterdicht.
Continu Glucose Monitoringsystemen
Een voorbeeld van een CGM is het systeem van Dexcom G6. In de app zie je al deze waarden in een grafiek. Zo zie je of je suiker daalt of stijgt en kun je inschatten wanneer je iets moet eten. Ook kan de app je waarschuwen bij een te hoge of lage waarde. De zender, ontvanger en sensoren zijn verkrijgbaar bij diabetescentrale.nl.
Bij Eversense XL zit de sensor onder je huid. Deze wordt via een kleine operatie ingebracht. Op je huid plak je een zender, precies waar de sensor zit. De zender stuurt de gegevens van de sensor naar de app op je smartphone.
Closed loop-systeem
Wordt je glucose te hoog? Bij een closed loop-systeem geeft een aangesloten insulinepomp je bijna automatisch altijd de juiste dosis insuline. Een voorbeeld hiervan is het Minimed 670G-systeem. Dit systeem meet je glucose en dient insuline toe wanneer je bloedsuiker te hoog wordt. Je voert alleen in de app in hoeveel koolhydraten je eet. Op basis van je waarden past het systeem de dosis insuline zelf aan.
Draadloze insulinepomp
Met de draadloze insulinepomp van Omnipod dien je zelf insuline toe. De pomp zit direct op je huid en is waterdicht. Via het gekoppelde systeem op je smartphone stuur je de pomp aan.
Let op: overleg altijd eerst met je zorgverlener welk systeem het beste bij jou past. Komen de waarden of waarschuwingen van de sensor niet overeen met je symptomen of hoe je je voelt? Gebruik dan een bloedglucosemeter met prikpen. Neem altijd contact op met je huisarts of behandelaar als je twijfelt.
Vergoeding
Sommige systemen worden in bepaalde gevallen vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar.
Praktische hulp
Meer over de verschillende type glucosemeters vind je bij de Diabetesvereniging: Diabetes en sensoren (dvn.nl) .
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen.