Overslaan en naar de inhoud gaan

ETDR en medicatie controle app

Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle

Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopend.
Augmented reality bril voor extra controle bij het toedienen van medicatie.
Actueel medicatieoverzicht met Medicatie Controle App.
Het MedEye apparaat met een open lade en een patiënt op de achtergrond

Met elektronische toedienregistratie tekenen zorgprofessionals medicatie digitaal af voordat zij het toedienen. Hier zijn verschillende systemen voor. Deze houden van iedereen een digitale medicatielijst bij. Via een app op de telefoon of tablet controleer je de medicatie van de patiënt. Bij de meeste toedienregistratiesystemen kun je ook een dubbele controle uitvoeren. 

Bekijk in de onderstaande video hoe zo'n systeem werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Verandert je medicatielijst regelmatig? Dan is het belangrijk dat je zorgverlener altijd de meest actuele lijst heeft. Dat kan tegenwoordig elektronisch bijgehouden, gecontroleerd en afgetekend worden. Zo krijg jij altijd de juiste medicatie door je zorgverlener.

Er zijn verschillende systemen met elektronische toedienregistratie en dubbele digitale controle. Vraag aan je zorgverlener of zorginstelling of zij al gebruik maken van zo’n systeem. 

Wil jij weten wat jouw actuele medicatieoverzicht is? Je hebt altijd recht op toegang hiertoe. Dit vraag je gratis op bij je apotheek.

Informatie voor zorgprofessionals

Geef je vaak medicatie aan patiënten? Met elektronische toedienregistratie (ETDR) heb je altijd een actueel overzicht van medicatie bij de hand. Ook kun je digitaal een dubbele controle laten uitvoeren. Hiermee voorkom je dat iemand een verkeerde pil of dosering krijgt. Want een papieren lijst veroudert al snel.

Medicatie elektronisch aftekenen

MediCheck, de Medicatie Controle App, CareXS Meddy en NCare zijn voorbeelden van EDTR systemen. Deze geven een overzicht van alle medicijnen die een cliënt nodig heeft. De lijsten kunnen gekoppeld worden aan het informatiesysteem van de apotheek. Schrijft de arts een ander medicijn voor? De lijst wordt gelijk aangepast. Zo heb je altijd de juiste informatie bij de hand. Ook lees je wanneer en hoe je medicatie moet geven. En waar je op moet letten bij het toedienen. In het systeem staan ook bijsluiters en gebruikers- en instructieprotocollen van de meeste medicijnen. Bij de meeste toedienregistratiesystemen voer je op verschillende manieren een dubbele controle uit. Zo kan een collega aftekenen die op dat moment bij je is. Of je maakt een foto van de medicatie, die een collega ergens anders aftekent. 

Zicht op medicijnvoorraad

Met Medimo kun je ook zien of een medicijn op voorraad is. Ook bestel je medicatie bij als het nodig is. Dit zien je collega’s ook in het systeem. Zo hoef je minder spoedbestellingen te doen. De elektronische toedienregistratie van Medimo kun je als extra module instellen wanneer je het gelijknamige elektronische voorschrijfsysteem gebruikt.

Zicht op soorten medicatie

FarMedRx geeft de huisarts een overzicht van soorten medicatie die hij of zij kan voorschrijven. Elke cliënt krijgt een profiel met ziektebeelden en allergieën. Ook ziet de huisarts wat de laatste keren is voorgeschreven. 

Digitaal een dubbele controle laten uitvoeren

Er zijn ook apparaten die de medicatie voor je controleren. Bijvoorbeeld MedEye. De software en het apparaat helpen verpleegkundigen in het ziekenhuis of verzorgingshuis. MedEye koppelt met de meeste elektronische voorschrijfsystemen. Op de computer bekijk je wat de patiënt nodig heeft. Voor de controle scan je de barcode van de medicatie of het medicatiezakje. Het apparaat herkent welke medicijnen er bij deze barcode horen. De software checkt of dit klopt met de voorgeschreven dosering. Heb je losse pillen zonder barcode? Of is het medicatiezakje veranderd? De losse pillen controleer je door ze in de scanner te leggen. Hiervoor open je de lade van het apparaat. De pillen leg je er los in, waarna je de lade sluit. Het apparaat scant de pillen op vorm, grootte en kleur en herkent ook halve- en kwarttabletten. Klopt er iets niet met het voorschrift? Dan krijg je een melding.

Dubbele controle met augmented reality

De Pharma-See bril helpt je bij het toedienen van medicatie bij ouderen in het verpleeghuis. Met deze augmented reality bril zie je meer dan er in de realiteit is. Je ziet met de bril alle belangrijke informatie over de cliënt terwijl die voor je zit. Ook kan de bril de juiste medicijnen aan deze persoon koppelen. Wanneer je medicatie toedient, vraagt de bril je om elke stap te bevestigen. Zo voorkom je fouten. De bril wordt op dit moment nog ontwikkeld.

Zoek een systeem en apparaat dat het beste bij jullie werkzaamheden past.

Praktische hulp

Op de website van MediCheck kun je een demo aanvragen.

De Medicatie Controle App is ontwikkeld door Boomerweb samen met BENU Apotheken. De app wordt onder andere gebruikt door Careyn. Op de website van Boomerweb kun je een brochure aanvragen.

Op de website van CareXS Meddy kun je een demo aanvragen. Ook vind je er informatie over hoe je het systeem implementeert in je instelling.

Op de website van NCare staan instructievideo’s over hoe je het systeem gebruikt. Ook kun je er een brochure met informatie of een demo aanvragen.

De software van MedEye koppel je aan het informatiesysteem op de computers van het ziekenhuis. Dit systeem stuurt dan een lijst van toe te dienen geneesmiddelen naar MedEye. Heb je de medicatie aan de patiënt gecontroleerd en toegediend? Dan geeft MedEye dit door aan het informatiesysteem. Zo blijven ook hier alle gegevens actueel.

Voor FarMedFx kun je een demo aanvragen. Neem hiervoor contact op met de leverancier.

Ook voor MedEye kun je een demonstratie aanvragen op hun website.  

Wil je de Pharma-See ook gebruiken of hier meer over weten? Neem dan contact op met 1Minuut of TanteLouise.

Wil je elektronische toedienregistratie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Ervaringen

Door de scan van het apparaat zijn fouten eigenlijk niet meer mogelijk. Want op het moment dat er medicijnen inzitten die niet worden herkend of die niet zijn voorgeschreven dan krijg je daar een melding van.
verpleegkundige Karleen van der Leij, uit onderstaande video

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.