Je weet nooit wanneer je een epilepsie-aanval krijgt. Dat kan zomaar tijdens je dagelijkse bezigheden of ’s nachts gebeuren. Een detectiesysteem kan je dierbaren of zorgverlener waarschuwen bij een aanval. Zo kunnen zij je snel te hulp schieten als het nodig is. Dat geeft jou en hen meer rust.
Het basisstation van het detectiesysteem kun je koppelen aan een oproepsysteem. Zo wordt altijd de juiste persoon gewaarschuwd. De metingen worden bijgehouden in een online portaal, het basisstation of een app. Zo kun je de geschiedenis zien van alle epilepsie aanvallen die je hebt gehad en of deze toenemen of juist afnemen. Deze informatie kun je bij een bezoek aan de neuroloog doorgeven.
Voorbeelden van detectiesystemen zijn de Epi-Care Free, de Nightwatch (Engels) en de Embrace (Engels). De armband van NightWatch draag je als wanneer je naar bed gaat. De Epi-Care Free en de Embrace kun je ook overdag en buitenshuis dragen. De Epi-Care Free heeft een bereik van 20 meter, maar kan je ook koppelen aan een app. Zo heb je meer bewegingsvrijheid. Bij een aanval ontvangt je ouder of zorgverlener ook je locatiegegevens. Ook de Embrace registreert gegevens in een bijbehorende app en houdt naast bewegingen ook de temperatuur van de drager bij.
Sensoren onder je matras
Een andere manier om aanvallen in de nacht te detecteren is door middel van een sensor onder of tegen het matras. Hier merk je niks van als je slaapt, een armband voel je wel. Voorbeelden zijn de matrassensoren van Emfit en Epi-Watcher. Deze sensoren signaleren jouw bewegingen. Op basis van die bewegingen herkennen de sensoren wanneer je een aanval hebt. Vervolgens stuurt de sensor een signaal naar het basisstation en klinkt er een alarm. De gevoeligheid van de matras-sensoren kan naar wens worden ingesteld. De systemen slaan gegevens op. Hierdoor krijgt jouw zorgverlener of ouder beter inzicht in de epilepsieaanvallen.
Daarnaast zijn er meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Bekijk ook het volledige overzicht van mogelijke detectiesystemen op de website van TeleConsortium Aanvalsdetectie.
Let op: Een detectiesysteem voor epilepsieaanvallen kan levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies proberen te voorkomen. Maar een apparaat biedt nooit de garantie dat elke aanval wordt gemeld.
Vergoeding
Zorgverzekeraars vergoeden niet standaard detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie (epilepsie-alarmering). Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Lloyd en CZ het Emfitmatje in bepaalde aanvullende verzekeringen bij een indicatie van een epilepsiecentrum..
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een epilepsie detectiesysteem? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Voor meer informatie over de verschillende alarmsystemen en andere hulpmiddelen of om een detectiesysteem op proef te ontvangen, bel met de Epilepsie Infolijn van het Epilepsiefonds: 030 634 4064, op werkdagen bereikbaar van 9.30-16.00 uur. Of kijk op de website van het Epilepsiefonds.
Op de website van NightWatch staan ook handleidingen.